5 vragen over rijangst

Gespannen achter het stuur

Getty Images

Veel mensen hebben wel een rijbewijs, maar gebruiken het nooit. Ze zijn zo angstig achter het stuur dat ze de auto vermijden. Anderen rijden nog wel, maar met trillende handen. Wat is rijangst precies en hoe gaat u ermee om?

1. Wat houdt rijangst precies in?

Als u rijangst heeft bent u bang om auto te rijden. Als u achter het stuur zit bent u zeer gespannen of angstig, en misschien vermijdt u het autorijden wel helemaal.

Rijangst kan wijzen op een specifieke fobie en het kan ook samengaan met een paniekstoornis. Lichamelijke klachten die kunnen voorkomen bij rijangst zijn onder andere hartkloppingen, trillen, misselijkheid en diarree en de angst om de controle te verliezen.

2. Bij wie komt rijangst voor?

Ongeveer een half tot één miljoen Nederlanders hebben wel een rijbewijs, maar maken er geen gebruik van. Rijangst komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

3. Wat zijn de oorzaken van rijangst?

Rijangst kan uiteenlopende oorzaken hebben. Er kan ook sprake zijn van een samenspel van de diverse factoren die hieronder genoemd worden:

  • Gebrek aan routine: als u zelf geen auto heeft of geen gelegenheid krijgt om te rijden kunt u onzeker worden en opzien tegen het rijden, of zelfs helemaal niet meer rijden.
  • Een verkeerstrauma. Hierbij maakt het niet uit of u zelf achter het stuur zat of bijrijder of toeschouwer was.
  • Een ingrijpende gebeurtenis in uw leven: een lange periode van ziekte, een zwangerschap of het verlies van een dierbare kan ervoor zorgen dat u met een ander gevoel achter het stuur kruipt.
  • Langdurige stress of spanning. Stress geeft lichamelijke en psychische klachten, zoals hartkloppingen, zweten en een verminderd zelfvertrouwen. Als u dit tijdens het rijden ook voelt, dan kunt u het gevoel hebben dat u de controle verliest.
  • Een angststoornis of paniekaanval: het kan zijn dat u ook angstige gevoelens heeft tijdens het autorijden, of dat u bang bent dat u na een paniekaanval achter het stuur daarna nóg meer paniekaanvallen gaat krijgen.

4. Hoe weet ik of ik lijd aan rijangst?

Doe de rijangsttest op de website van Fonds Psychische Gezondheid. De test bestaat uit twee delen. In het eerste deel test u of u last heeft van een verhoogde mate van spanning achter het stuur. Komt dit uit de test, dan volgt er nog een tweede test waaruit kan blijken of uw spanningsklachten uitgegroeid zijn tot daadwerkelijke rijangst.

5. Hoe is rijangst te behandelen?

Bent u ergens bang voor dan raakt u in een vicieuze cirkel. U gaat datgene waar u bang voor bent vermijden en dit zorgt ervoor dat uw angst juist groter wordt.

Als u een lichte vorm van rijangst heeft, kan het nuttig zijn om een paar rijlessen te volgen. Zo ontdekt u dat u de vaardigheden heeft om auto te rijden. Dit kan uw angst verminderen.

Bij een ernstige vorm van rijangst is het belangrijk om u in de eerste plaats te richten op de angst. Een behandeling bij een psycholoog die gespecialiseerd is in (rij)angst is dan een goede keuze. In de behandeling zal u worden blootgesteld je aan uw angst en gedachten over autorijden proberen te veranderen. Meer informatie hierover en over wat u zelf kunt doen vindt u op de website van Fonds Psychische Gezondheid.

Bron 
  • Fonds Psychische Gezondheid