Autoschade en uw verzekering: zo zit het

Getty Images

We proberen het allemaal te voorkomen, maar vroeg of laat rijdt vrijwel iedereen schade. We leggen u uit welke schades het meeste voorkomen en hoe het zit met schadevrije jaren en uw verzekering.

Als u schade rijdt met uw auto, dan heeft dat altijd gevolgen. Denk aan de kosten die u zult moeten betalen als de schade niet (geheel) gedekt wordt door de verzekering. Of het verliezen van schadevrije jaren waardoor uw premie het volgende jaar weer een stuk hoger ligt. Allemaal scenario’s die u het liefst wilt vermijden.

Veel schade bij het inparkeren

Een kras door het schampen van een andere auto, iets te ver doorrijden, onoplettendheid of een inschattingsfout. Het zijn allemaal veel gemaakte fouten tijdens het inparkeren. Dat veel bestuurders hier moeite mee hebben, blijkt wel uit het feit dat bijna een vijfde van de schades ontstaat tijdens het parkeren; aan de eigen auto en/of die van een ander.

[ITEMADVERTORIAL]

Schade door het openen van de deur

Portieren krijgen bij het openen nogal eens klappen te verduren, bijvoorbeeld door paaltjes, andere auto’s of fietsen. Meestal komt dat omdat bestuurders de deur te gehaast willen openen, niet goed uitkijken of de ruimte verkeerd inschatten. Als u hierbij schade toebrengt aan een ander of andermans auto, dan dekt uw verzekeraar dit doorgaans. Schade aan uw eigen auto is alleen verzekerd bij een allriskverzekering. Wel heeft dit invloed op uw schadevrije jaren en no-claimkorting.

Ruitschade

Opspattende steentjes kunnen flinke schade aanbrengen aan uw auto, onder andere aan de ruiten. Soms blijft de schade beperkt tot een putje of een sterretje, maar als u pech hebt, moet de hele ruit vervangen worden. Maar ook putjes en sterretjes kunt u het beste zo snel mogelijk laten repareren: de ruit heeft op die plaats een zwakke plek gekregen en dat kan uiteindelijk resulteren in een barst of breuk. Bij een WA + beperkt casco en een allriskverzekering bent u verzekerd tegen ruitschade.

Krassen, deuken en lakschade

Krassen, deuken of lakschade zijn voor menig autobezitter een doorn in het oog. Maar wat misschien nog belangrijker is: ze zijn ook nog eens slecht voor uw auto. De lak heeft namelijk niet alleen een cosmetische functie; ze beschermt uw auto ook tegen roest en weersinvloeden. Daarom kunt u dit soort schade het beste zo snel mogelijk laten herstellen. Of uw verzekering dit dekt, hangt af van de oorzaak.

Bumperschade

Veruit de meeste schade ontstaat aan een van de bumpers van de auto. Met een beetje pech is de schade zo erg dat de volledige bumper vervangen moet worden. Geen goedkope grap, zeker als uw auto niet Allrisk verzekerd is of als u de schade zelf veroorzaakt hebt: de kosten zijn dan voor eigen rekening.

Wanneer dekt uw verzekering de schade?

De poliskosten en -voorwaarden en het eigen risico (bij cascoverzekeringen) voor autoverzekeringen verschillen natuurlijk per aanbieder, maar over het algemeen dekken verzekeringen de volgende schades:

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Dit is de minimaal verplichte dekking voor een auto. Met een WA-verzekering is de schade die u bij een andere auto of bestuurder toebrengt, gedekt. Dit geldt ook voor schade waarbij u schuldig bent. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld schade door opzet en rijden onder invloed.

WA + beperkt casco

Bij deze verzekeringen zijn bepaalde vormen van schade aan uw eigen auto ook meeverzekerd. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade en schade veroorzaakt door natuurlijke oorzaken, diefstal, inbraak en joyriding.

WA + volledig casco (allrisk)

De naam geeft al aan dat dit de meest complete verzekering is die u voor uw auto kunt afsluiten. Behalve de oorzaken die bij beperkt casco al genoemd zijn, is uw auto bij een allriskverzekering ook verzekerd bij schade die u zelf veroorzaakt, zoals botsingen of van de weg raken. Ook vandalisme is meeverzekerd.

Schade zelf betalen of claimen bij uw verzekeraar?

Recente cijfers van de Branchemonitor Schadesector 2018-2030 hebben aangetoond dat auto’s met veel veiligheidssnufjes, zoals parkeersensoren, vaker schade rijden. Schade aan dit soort auto’s valt qua kosten vaak hoger uit dan bij auto’s zonder moderne technologie. Dat maakt het extra de moeite waard om te controleren of u de schade het beste zelf kunt betalen of moet claimen bij uw verzekeraar.

U moet er namelijk rekening mee houden dat als u schade claimt, dit ten koste gaat van uw aantal schadevrije jaren en dus uw no-claimkorting. Bovendien betaalt u bij een cascoverzekering meestal ook nog eens een eigen risico. Kleinere schades kunt u dus misschien beter zelf betalen.

Bronnen: HomeFinance, Independer, Poliswijzer & Rabobank

Auteur