Een auto kopen is altijd een mooi moment, waarbij het niet uitmaakt of u nu voor een nieuwe gaat of voor een occasion. Toch vraagt de aanschaf van een tweedehands auto wat extra voorbereiding. In tegenstelling tot nieuw, heeft een gebruikte auto immers een verleden.
Dit laatste hoeft echter geen probleem te zijn. Tegenwoordig zijn die verledens veel beter gedocumenteerd dan vroeger. Zo is het gemakkelijker om te checken of de kilometerstand logisch verklaarbaar is. In veel gevallen kan deze zelfs sluitend worden gemaakt aan de hand van ingevulde en afgestempelde onderhoudsboekjes. Een extra zekerheid.
Een auto aanschaffen betekent een hoop geld uitgeven. Voor de een is vijfduizend euro immers net zo’n grote hap uit het budget als vijftienduizend voor de ander. Let daarom altijd goed op waar u uw geld uitgeeft. En waaraan. Een paar tips:
- Stel voor de aanschaf het budget vast. Wie advertenties gaat bekijken op sites waar tweedehands auto’s worden aangeboden (marktplaats.nl, autoscout24.nl, autotrader.nl, gaspedaal.nl etc), komt al snel in de verleiding meer geld uit te geven bij het zien van al dat moois.
- Op verschillende sites (ANWB bijvoorbeeld) is te berekenen wat een bepaalde auto per maand kost, inclusief afschrijving, verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud etc. Ook dit kan belangrijk zijn.
- Voor u een autoverzekering af gaat sluiten, vergelijkt u online de premies en voorwaarden per verzekeraar. Zo sluit u de de beste deal af.
- Vraag naar de geschiedenis van een auto en check bijvoorbeeld via de site RDW.nl hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Te veel eigenaren in het aantal jaren dat de auto op de weg staat, kan verdacht zijn. Op RDW.nl volstaat het ingeven van het kenteken. De verkopende partij is overigens verplicht om te melden of er schade is geweest aan de auto.
- Vraag om de Nationale Auto Pas (NAP). Dit registreert de kilometerhistorie. Dit kunt u ook online checken, mocht u bij een particulier kopen (www.autopas.nl).
- Bekijk veel advertenties van eenzelfde model om een beetje idee te krijgen van de vraagprijzen. Dit helpt bij het onderhandelen. Let wel op dat sommige prijzen inclusief garantie zijn. Een auto met BOVAG-garantie bijvoorbeeld, biedt toch net wat extra zekerheid.
- Maak een uitgebreide proefrit. Niet gewoon een blokje om. Neem spullen mee die mee moeten. Kinderwagen van de kleinkinderen? Rollator? Check of het past om verrassingen te voorkomen. Luister ook goed naar geluidjes en rammeltjes of rij indien mogelijk bij uw vaste garagist langs voor extra hulp. Of laat de auto keuren. Mocht de verkoper dit niet toestaan, vraag dan naar een steekhoudend argument. Iemand meenemen die er verstand van heeft, is een andere optie.
- Op internet is ook vrij snel iets te vinden over de reputatie van een garagebedrijf. Zoek op ‘ervaringen’ en de naam van het autobedrijf. Als er een paar slechte recensies zijn, hoeft dat niks te betekenen. Er zijn altijd ontevreden klanten. Maar zijn het er heel veel, wees dan op uw hoede.
- Het allerbelangrijkste? Bij de geringste twijfel aan de verkoper, de staat van de auto of als u er niet uitkomt wat betreft keuring en prijs, kunt u het beste ophouden met de gesprekken. Elke model is tegenwoordig in vele uitvoeringen en prijzen te vinden met een druk op de knop van uw computer. Neem dus vooral de tijd om die auto te vinden die u een goed gevoel geeft.