Goedkoper en makkelijker een nieuwe auto rijden kán wel

Getty Images

Mobiel blijven is belangrijk, zeker als u wat ouder wordt. De vrijheid van een auto voor de deur is voor menigeen dan ook van onschatbare waarde. Minder leuk is het wanneer u wordt geconfronteerd met forse onderhoudskosten of - nog vervelender - pech onderweg. Een nieuwe auto is daarom een goede keuze. En dat kan tegenwoordig goedkoper dan u denkt.

Een nieuwe auto is een hele uitgave. U wilt toch graag dat ene model met die fijne hoge instap, met die handige navigatie, met die trekhaak voor de fietsendrager en natuurlijk met de meest actuele veiligheidsopties. En terecht: comfort en veiligheid zijn essentieel. De prijzen in de showroom liegen er echter niet om: een fijne, veilige en complete auto is duur. Maar heeft u al eens over private lease nagedacht? Zorgeloos genieten van een nieuwe en compleet uitgeruste auto is namelijk voordeliger dan u misschien denkt.

Wat is private lease?

Met private lease gaat u een overeenkomst aan met een leasemaatschappij. Via zo’n leasemaatschappij leaset u de auto van uw keuze, inclusief alle opties van uw keuze. Het leasecontract sluit u af voor een bepaalde periode en voor een bepaald aantal kilometers per jaar (de zogeheten kilometrage) - afhankelijk van uw wensen. U hoeft geen aanbetaling te doen. Vanaf het moment dat u in de auto gaat rijden, betaalt u maandelijks een vast bedrag. In dat bedrag inbegrepen zijn de kosten voor onderhoud, reparatie en servicebeurten, de verzekeringskosten en natuurlijk de pechhulp. Alleen de brandstofkosten zijn niet inbegrepen. Het fijne van private lease is dus dat u precies weet waar u financieel aan toe bent.

Is private lease voordeliger dan zelf kopen?

Volgens de ANWB zijn er nogal wat misvattingen over private lease. Zo blijkt dat private lease zeker niet duurder hoeft te zijn. Sterker nog: met private lease bent u in veel situaties zelfs goedkoper uit. Dat komt onder meer doordat leasemaatschappijen groot inkopen en daardoor hogere kortingen kunnen bedingen. Daarnaast kennen zij de markt door en door, reden waarom het voor hen makkelijker is om de auto na afloop van de leaseperiode weer goed te verkopen. Verder is het aantal aanbieders van private lease de laatste jaren toegenomen, wat ook weer positieve effecten heeft op zowel de voorwaarden als de kosten. Zo biedt bijvoorbeeld de ANWB private lease aan in combinatie met de vertrouwde service van de Wegenwacht.

Private lease vergelijken: waar moet ik op letten?

Het is belangrijk u te verdiepen in de voorwaarden van een leasecontract: u gaat namelijk een meerjarig contract aan. Punten om op te letten zijn:

  • Extra kilometers: als u het leasecontract afsluit op bijvoorbeeld 10.000 kilometer per jaar en u rijdt er uiteindelijk 13.000, wat kosten die 3.000 extra kilometers u dan? En is het mogelijk om tijdens de looptijd het contract open te breken om de kilometrage aan te passen? Leasemaatschappijen gaan daar verschillend mee om, dus vraag daarnaar.
  • Hoe gaat de leasemaatschappij om met tussentijdse beëindiging van het leasecontract, bijvoorbeeld vanwege werkloosheid of, in het ergste geval, overlijden? De meeste leasemaatschappijen berekenen in zulke gevallen geen afkoopkosten, maar het is wel goed om dit vooraf te checken.
  • Schade en eigen risico is nog zo’n punt om goed op te letten. Leasemaatschappijen hanteren verschillende voorwaarden voor gebruiksschade en de hoogte van uw eigen risico. Ook zijn er maatschappijen die met vooraf vastgestelde schadelijsten werken, zodat daar geen discussie over kan ontstaan. Vraag daar dus zeker naar.
  • Ga ook even na hoe het zit met de no-claimkorting. Als u kiest voor private lease, vervallen uw schadevrije jaren sowieso niet, maar voor de no-claimkorting gelden soms andere voorwaarden.
  • Een contract voor private lease wordt in de meeste gevallen geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en dat kán gevolgen hebben voor het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Niet iedere hypotheekverstrekker gaat daar op dezelfde manier mee om, vandaar de tip dit eerst na te vragen bij uw eigen financieel adviseur.

Hoe weet ik of de private leasemaatschappij betrouwbaar is?

Als u kiest voor private lease, let er dan op dat de maatschappij het officiële Keurmerk Private Lease mag voeren. Dit keurmerk is een kwaliteitsnorm die is opgesteld door de Consumentenbond in samenwerking met een aantal leasemaatschappijen en de ANWB. Het Keurmerk Private Lease beschermt de consument tegen te hoge maandlasten, maar controleert ook of het contract inhoudelijk compleet is en voldoende zekerheid biedt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de ANWB

Auteur 
Bron 
  • ANWB