Inflatiecorrectie beïnvloedt verkeersboetes 2017

Getty Images

De afgelopen jaren gingen de verkeersboetes elk jaar omhoog, maar dat is nu anders: de verkeersboetes blijven gelijk en de snelheidsboetes worden zelfs een fractie goedkoper.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de verkeersboetes met ingang van het nieuwe jaar niet stijgen. Reden is de inflatiecorrectie, die dit jaar -0,03 procent telt.

Verlaging snelheidsboetes

Met ‘een fractie goedkoper’ bedoelen we ook echt een fractie, want de boetes voor te hard rijden gaan per 1 januari 2017 met één euro omlaag. De administratiekosten blijven daarbij gelijk aan dit jaar: 9 euro per boete. Overigens worden in ons land de meeste boetes uitgedeeld vanwege snelheidsovertredingen.

Wanneer rijdt u te hard?

  • Vanaf 7 km/h te hard op wegen waar u niet harder dan 100 mag
  • Vanaf 8 km/h op wegen waar de snelheidslimiet tussen de 100 en 120 ligt
  • Op 130-wegen krijgt u een boete als u 136 km/h of harder rijdt

De snelheidscorrectie gaat hier natuurlijk nog wel vanaf. Voor wegen tot 100 is de snelheidscorrectie 3 km/u, vanaf 100 gaat het om 4 km/u en voor de 130-wegen geldt een correctie van 5 km/u. Op de website van het Openbaar Ministerie vindt u een database van boetes voor uiteenlopende vergrijpen, waaronder ook verkeersboetes.

[ITEMADVERTORIAL]

De meest voorkomende verkeersovertredingen

Wanneer de politie u betrapt op het vasthouden van uw telefoon terwijl u rijdt, kunt u een boete van maar liefst 230 euro tegemoetzien. Op bumperkleven staat een boete van 280 euro en zaken als rechts inhalen, een kruispunt blokkeren, geen voorrang geven aan verkeer van rechts of buiten noodzaak stilstaan op een vluchtstrook of vluchthaven zijn goed voor een boete van 230 euro. Op onnodig links rijden staat een boete van 140 euro en wanneer u passagiers bij een tram of bus niet de gelegenheid geeft in- of uit te stappen, kan u dat 370 euro kosten.

Niet goed functionerende verlichting kan u ook een fikse bekeuring opleveren: de boetes lopen uiteen van 90 euro voor een niet werkend derde remlicht (voor auto’s van na 30-9-2001) tot 140 euro voor onder meer niet-brandende achterlichten bij nacht binnen de bebouwde kom. Ook het met groot licht hinderen van tegenliggers kan een boete van 140 euro opleveren.

Motorrijtuigenbelasting ook omlaag

Met ingang van 1 januari 2017 gaat ook de motorrijtuigenbelasting voor reguliere personenvoertuigen omlaag, gemiddeld met 2 procent. Deze verlaging is een gevolg van het feit dat de meest vervuilende dieselpersonen- en dieselbestelauto’s meer motorrijtuigenbelasting gaan betalen.

Auteur 
Bron 
  • ANWB