Is airco in de auto eigenlijk wel zo gezond?

Over bacteriën, schimmels en condensvorming

Getty Images

Airco in de auto – wie kan nog zonder? Heerlijk op warme dagen, en minstens zo handig om de autoruiten snel te ontwasemen. Maar is de auto-airco eigenlijk wel gezond?

Tegenwoordig beschikt nagenoeg elke auto over airco. Waren we vroeger na een dagje strand druk met handdoeken voor de raampjes, tegenwoordig zijn het enkel nog de files die de temperatuur in de auto doen stijgen. En herinner je je nog hoe je beslagen ramen ‘voorkwam’ met een zeem en een fles anti-condens? Ach, die goede oude tijd…

Condensvorming

In principe is de auto-airco niet ongezond. Maar er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. De airco in de auto werkt met een zogeheten verdamper. Er wordt verse lucht aangezogen en de verdamper koelt die lucht en blaast de koele lucht de auto in. Tijdens het gebruik van de airco ontstaat er condens op de verdamper. En dat kan ongezonde gevolgen hebben.

Bacteriën en schimmels

Warmte in combinatie met condens: bacteriën voelen zich in zulke omstandigheden op hun best. Daar komt nog bij dat de auto-airco de buitenlucht filtert, waardoor er veel stof en stuifmeel rond de verdamper achterblijft. De bacteriën hebben zodoende meteen een ideale voedingsbodem om in rap tempo te groeien. Gevolg: er ontstaat schimmel en de airco begint te stinken. Een vervuilde airco kan zelfs leiden tot tranende ogen, keelpijn en geïrriteerde luchtwegen.

De airco stinkt! Wat nu?

Bij je garage of bij een gespecialiseerd aircobedrijf kun je de auto-airco laten reinigen. Tijdens zo’n reinigingsbeurt worden de bacteriën en schimmels gedood en het reinigingsmiddel vertraagt ook de aangroei van nieuwe bacteriën. Het laten reinigen van de auto-airco kost slechts enkele tientjes.

Zo houd je de airco – en jezelf – gezond

  • Schakel de airco ongeveer tien minuten voor aankomst uit. Door de rijwind kan de verdamper goed drogen en dat vermindert het risico op bacteriën en schimmels aanzienlijk.
  • Gebruik de airco zomer én winter. Enerzijds houd je de airco daarmee in conditie. Tegelijkertijd houd je zodoende het klimaat in je auto gezond. In de winter zijn de omstandigheden vaak klam en vochtig. Omdat de lucht van de airco droog is, wordt het vocht sneller afgevoerd. Dat is niet alleen gezonder en aangenamer, het is ook veiliger, omdat je minder last hebt van beslagen ruiten.
  • Laat de airco jaarlijks onderhouden door een garage of een aircobedrijf – ook als je de airco maar zelden gebruikt. Een servicebeurt voor de airco kost ongeveer 100 euro.

Te koud is niet gezond

Tot slot nog even iets over temperatuur. Als je jezelf blootstelt aan grote temperatuurverschillen, ligt verkoudheid op de loer. Je wordt niet verkouden van kou, maar bent wel vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Ook moet het lijf bij kou harder werken om warm te blijven, daardoor is de weerstand ook niet optimaal. Een temperatuurverschil van maximaal 6 graden tussen de binnen- en buitentemperatuur is voor de meeste mensen goed te doen, maar veel groter moet het verschil niet worden. Dat geldt trouwens ook voor airco in woningen en kantoren.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur