De komst van de smartphone heeft ondertussen heel wat teweeg gebracht. Ook in de auto biedt het talloze mogelijkheden. Een paar tips.
Wat waren we blij toen het navigatieapparaat was uitgevonden. Geen onhandig geneuzel met stratenboeken of landkaarten, geen geruzie meer onderweg naar die kleine, schattige, afgelegen minicamping in het zuiden van Europa. TomTom en consorten leidden ons feilloos de weg.
Navigatie
Tegenwoordig neemt uw telefoon het navigeren over en zijn de navigatieapparaten zo goed als overbodig. Google Maps bijvoorbeeld geeft een up-to-date route en weet precies waar de files staan en hoe die te vermijden. Google Maps is gratis, maar verbruikt data. Het is nu overigens wel mogelijk om de route offline te gebruiken (wel eerst via wifi downloaden), maar dan moet u niet te ver willen afwijken van die route of een alternatieve route willen zoeken. Dan gaat de datateller weer werken.
Net zoals bij het navi-apparaat zijn er ook apps te koop, bijvoorbeeld van TomTom en Navigon. Deze worden in het geheugen van de telefoon geladen en vragen dus niet om data onderweg. Vooral in het buitenland of bij een beperkt mobiel data-abonnement aan te raden.
[ITEMADVERTORIAL]
Pechhulp
Heb je pech onderweg, dan is het fijn om de ANWB Wegenwacht app te hebben. Met een druk op de knop legt deze app verbinding met de centrale en geeft meteen exact door waar u bent gestrand. In de app ook allerlei tips and tricks om pech te voorkomen en een handig overzicht van alle waarschuwingslampjes die kunnen gaan branden: wat ze betekenen en of je er mee kunt doorrijden.
Files en verkeersinformatie
Een andere app uit de keuken van onze nationale ‘wielrijdersbond’ is de ANWB Onderweg app. Deze geeft een duidelijk overzicht van alle files, flitsers en wegwerkzaamheden en helpt u op weg naar het dichtstbijzijnde tankstation of oplaadpunt voor elektrische auto’s. Ook parkeerplaatsen zijn overal in Nederland zo te vinden met deze app.
Parkeren
Over parkeerplaatsen gesproken: met de app van de ANWB kunt u, net zoals met apps van Yellowbrick, Park-line en Parkmobile eenvoudig en tot op de seconde betalen voor uw parkeerplaats. Gewoon met een druk op de knop afrekenen via uw account. De parkeerwachter weet er dan van, dus boetes blijven achterwege. Bijkomend voordeel: bij de meeste apps registreert het systeem meteen wáár uw auto geparkeerd staat, zodat deze weer snel terug is te vinden in een vreemde stad. Wie alleen dit laatste handig vindt, kan de app Find my Car downloaden. De naam zegt alles al.
Let op: gebruik uw smartphone niet tijdens het rijden, ook niet voor deze apps!