Stappenplan om te besparen op een nieuwe auto

Getty Images

Na een eigen woning is voor veel gezinnen de auto de grootste kostenpost. Het loont dus om goed in kaart te brengen hoe hoog die kosten zijn en wat daar eventueel op valt te bezuinigen.

Variabele kosten

Variabele kosten worden vooral bepaald door uw eigen gebruik van de auto. Gebruikt u de auto alleen voor woon-/werkverkeer of pakt u vaker de auto? Benzinekosten zijn variabele kosten die qua hoogte afhangen van hoeveel u rijdt. U kunt uitrekenen hoeveel u ongeveer kwijt bent aan tanken. Bijvoorbeeld: een auto met benzinemotor waar u per jaar 16.000 kilometer mee rijdt, kost maandelijks ongeveer 175 euro aan brandstof. Ten tweede moet u voldoende geld reserveren voor onderhoud. Het precieze bedrag hangt sterk af van het model auto en uw rijgedrag. Tip: pas de principes van het nieuwe rijden toe om te besparen op brandstof- en onderhoudskosten.

[ITEMADVERTORIAL]

Onderhoud en APK
Onderhoud en keuring zijn geen vaste kosten. Afhankelijk van uw rijgedrag heeft de auto meer of minder onderhoud nodig.

Tip: pas de principes van het nieuwe rijden toe om te besparen op brandstof- en onderhoudskosten.

Er geldt voor een APK keuring geen vaste prijs. Een APK kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart worden uitgevoerd. De prijzen van een dergelijke keuring lopen uiteen van € 19 tot € 63 euro. Sommige garages rekeken extra kosten voor de roetmeting, viergastest, of het afmelden van de auto. APK keuringen worden uitgevoerd bij de keuringsstations van de ANWB. De ANWB is een onafhankelijke partij en heeft ook geen belang bij eventuele reparaties.

Getty Images

Enkele specifieke punten betreffende een APK keuring volgens de ANWB:

''Is het gunstig om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt''
Als u de APK combineert met een onderhoudsbeurt dan scheelt dit zowel tijd als geld. De auto wordt uitgebreider bekeken met slechts een aantal extra arbeidsuren. Bovendien staat de auto nu maar een keer bij de garage.

''Kan het kwaad om de APK uit te laten voeren bij een prijsstunter?''
Onderling wordt er door garages stevig geconcurreerd. Ook de prijs van de APK is onderhevig aan deze concurrentie. Dit kan voor uw als consument gunstig zijn. De kwaliteit van de keuring wordt gecontroleerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daar mag u dus op vertrouwen. Wel moet u er op letten dat de lage APK-prijs niet wordt gebruikt om u binnen te halen voor een aanvullende onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. Spreek daarom van te voren af wat wel en niet uitgevoerd moeten worden.

Vaste kosten

De vaste kosten van de auto kunnen zeer uiteenlopen. Verzekeringen, wegenbelasting en diverse andere zaken kunt u voordat u een auto aanschaft goed uitzoeken.

Aanschaf van de auto
De meest in het oog springende vaste kostenpost is de aanschafprijs. Voor een nieuwe personenauto uit de middenklasse moet u ongeveer 25.000 euro rekenen. Maar er komt een moment dat u hem weer van de hand doet. Als u zorgvuldig met de auto omgaat, kunt u er “aan het eind van de rit” nog een aardig bedrag voor terugkrijgen. Dat bedrag kunt u van die 25.000 aftrekken. De dagwaarde is na een jaar ongeveer 75% van de nieuwprijs, na vier jaar 50% en na acht jaar 25%. De dagwaarde van een auto berekenen is erg handig. U kunt hiermee namelijk zien wat de dagwaarde is en aan de hand daarvan bepalen welke prijs u voor die auto wilt betalen.

Stappenplan: een nieuwe auto kopen in 8 stappen
Het kiezen en kopen van een nieuwe auto wordt eenvoudig en overzichtelijk met dit 8 stappenplan. Hier vindt u praktische tips voor het kopen van een nieuwe auto.

1. Kies een auto die past bij uw wensen.
Bedenk waarvoor u de auto wilt gebruiken en wel model en type daar het beste voor is. De ANWB helpt u met een handige tool: de autokieshulp.
Maar denk ook vooral aan: het aantal zitplaatsen, instaphoogte, merk, model en brandstofverbruik.

2. Ga shoppen
Een nieuwe auto kiest u niet zomaar. Neem hiervoor de tijd en de ruimte. U kunt via autobedrijven shoppen of op internet zoeken. 

3. Proefrit
Een uitgebreide proefrit is zeer belangrijk. Rij over verschillende soorten wegen om een goede indruk van het weggedrag te krijgen.

4. Autokosten
Aan de hand van het kenteken van de auto kunt u de wegbelastingen en diverse andere kosten berekenen.

5. Onderhandelen
Bij de aanschaf van een nieuwe auto kunt u zeker onderhandelen over de prijs. Zeker als u geen auto inruilt is vaak een mooie korting te bedingen. Onderhandel ook over de accessoires van de auto en de afleverkosten.

6. Leveringstermijn
Het komt nogal eens voor dat een auto niet op de afgesproken datum wordt geleverd, maak hier duidelijke afspraken over.

7. Koopovereenkomst
Leg de koop van uw nieuwe auto altijd schriftelijk vast. Vermeld alle afspraken zwart op wit.

8. Garantie
Een nieuwe auto heeft fabrieksgarantie van minimaal twee jaar. Sommige merken bieden drie of meer jaren garantie. De garantie kan vaak tegen betaling worden verlengd.

Getty Images

Autoverzekering
Er zijn diverse soorten verzekeringen voor uw auto. Kosten zijn afhankelijk van wat u allemaal wilt verzekeren. Soms is het slimmer om enkele verzekeringen te laten vallen als uw auto wat ouder is.  U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende verzekeringen:

1. Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
Deze verzekering is wettelijk verplicht voor elke automobilist. Deze verzekering dekt alle schade die u met de auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt. De geleden schade wordt ook vergoed wanneer iemand anders in uw voertuig heeft gereden. De schade aan uw eigen auto wordt door de WA verzekering niet vergoed. Over het algemeen is het aan te raden om voor auto's ouder dan acht jaar uitsluitend een WA verzekering te kiezen.

2. Beperkte Casco
Een beperkte casco-autoverzekering vergoedt naast de verplichte WA dekking ook schade als gevolg van o.a. diefstal, brand, ruitbreuk, storm, en botsing met dieren. Schade die u zelf veroorzaakt aan uw eigen auto is uitgesloten. Deze verzekering wordt met name aangeboden bij auto's met een leeftijd tussen de vier en acht jaar. U moet er wel op letten dat de dekking per verzekeringsmaatschappij kan verschillen.

3. Volledige Casco (All Risk)
Een volledige casco-autoverzekering vergoedt naast de schade aan derden ook de schade aan uw eigen auto. Ook als u zelf verantwoordelijk bent voor de geleden schade. Auto's van maximaal drie jaar oud worden vaak volledig casco verzekerd. Indien u uw auto volledig financiert, kunt u beter een volledig casco-autoverzekering afsluiten. Naast het afsluiten van een verzekering voor schade, is het als autobezitter raadzaam een rechtbijstand- en ongevalleninzittendenverzekering af te sluiten.

4. Rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de juridische hulp bij het verhalen van schade. Het kan voorkomen dat er geprocedeerd moet worden om duidelijkheid te krijgen bij een ongeval of de hoogte van het schadebedrag.

5. Ongevalleninzittendenverzekering
Deze verzekering treedt in werking als u en/of mede passagiers bij een aanrijding gewond raken. Als blijkt dat door de aanrijding blijvende persoonlijke schade (invaliditeit) optreedt of als er iemand komt te overlijden, keert de verzekering uit. Het speelt dat geen rol of u als bestuurder schuld heeft aan het ongeval. U kunt zelf de verzekerde bedragen kiezen bij het afsluiten van de verzekering.

Benieuwd welke verzekering voor u het beste en goedkoopste is? U kunt hier uw autoverzekering vergelijken.

Wegenbelasting
De laatste belangrijke vaste kostenpost is de wegenbelasting. Wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Zelfs als u de auto voor de deur laat staan, moet u wegenbelasting betalen. Hoeveel wegenbelasting u betaalt, hangt onder meer af van het gewicht van de auto en op welke brandstof hij rijdt. Voor de meeste personenauto's is de wegenbelasting ongeveer 100-150 euro per maand. U kunt hier uw wegenbelasting berekenen.

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine