Wie te vaak een beroep doet op zijn autoverzekering, kan zijn autoverzekering kwijtraken. Dat blijkt uit een recente, bindende uitspraak van de geschillencommissie Financiële Dienstverlening.
In deze zaak had een automobilist in een paar jaar tijd zeven keer een beroep gedaan op zijn autoverzekering, een WA- en cascoverzekering. Bij de eerste vier schades was de consument niet schuldig aan de schade. Bij de vijfde en zesde schade ging het om glasschade en bij de zevende schade was de verzekerde wel schuldig. Na deze zevende schademelding kreeg de verzekerde van de autoverzekering te horen dat het aantal schademeldingen te hoog was en dat de verzekering zou worden beëindigd na de volgende schademelding. Ruim een jaar later had de verzekerde schade, waaraan hij zelf schuldig was. Hij meldde het bij zijn verzekeraar die daarop de verzekering beëindigde met de normale opzegtermijn. Vlak voor de beëindiging claimde de automobilist nog een schade, ditmaal schade buiten zijn schuld.
Gewaarschuwd
De verzekerde legde zich er niet bij neer dat de autoverzekering werd beëindigd. Hij had slechts twee maal schuldschades gemeld. De overige schades waren buiten zijn schuld en de verzekeraar had ze kunnen verhalen op de andere partij. Bovendien kon hij geen nieuwe verzekering afsluiten vanwege de opzegging en registratie. Hij werd dus ernstig benadeeld door de opzegging. De verzekeraar verweerde zich met het argument dat de verzekerde gewaarschuwd was en dat volgens de polisvoorwaarden de verzekering opgezegd mocht worden. Het hoge aantal schades is daarvoor een gegronde reden. De geschillencommissie is het daar mee eens.
De volledige uitspraak van de geschillencommissie kunt u hier lezen.
Wil u autoverzekeringen vergelijken? Dat kan ook op PlusOnline.
- Geld & Recht