Verkeersregels in de parkeergarage

Getty Images

Het is typisch zo’n vraag waar je eigenlijk nooit bij stilstaat: gelden de verkeersregels zoals we die allemaal kennen ook in afgesloten parkeergarages of op een bedrijfsterrein met slagboom? PlusOnline zocht het voor u uit.

Het zal u gebeuren: u rijdt op uw gemak door de parkeergarage, op zoek naar een plekje en plotseling komt daar uit een zijpad rechts van u een auto. Een aanrijding is het gevolg: gelukkig geen gewonden, maar de schade aan uw auto is aanzienlijk. Vraag is: hoe zit dat nu met verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid?

Openbare weg

In principe behoren ook de parkeergarage en het parkeerterrein tot de openbare weg: de normale regels uit de Wegenverkeerswet gelden hier dus net zo goed als op een woonerf of een snelweg. Dit betekent onder meer dat u zich moet houden aan de aangegeven maximumsnelheid en dat verkeer van rechts voorrang heeft. Daarbovenop gelden de algemene voorwaarden die de beheerder van de parkeerplaats of parkeergarage heeft opgesteld – bijvoorbeeld de al genoemde maximumsnelheid. In bovengenoemd voorbeeld bent u dus aansprakelijk: de andere auto kwam namelijk van rechts.

Bijzondere manoeuvres

Stel nu dat u over het parkeerterrein rijdt en u wordt aangereden door een auto die van rechts uit een parkeervak wegrijdt. Bij wie ligt dan de aansprakelijkheid? Voor dit soort gevallen heeft de wetgever een speciale categorie bedacht: de bijzondere manoeuvres. Hieronder vallen handelingen als wegrijden, achteruitrijden, uitrit verlaten, inrit oprijden, keren, invoegen en van rijstrook verwisselen. Degene die zo’n bijzondere manoeuvre uitvoert, is bijna altijd ook aansprakelijk op het moment dat het misgaat: de wetgever stelt namelijk dat de bestuurder bij bijzondere manoeuvres extra oplettend moet zijn. Enkel wanneer de andere weggebruiker overduidelijk wangedrag heeft vertoond, zal de rechter anders besluiten.

Twee bijzondere manoeuvres tegelijk

In het algemeen geldt dus dat de bestuurder die een bijzondere manoeuvre uitvoert, ook aansprakelijk is als het misgaat. Als twee bestuurders achteruitrijden, wordt het ingewikkelder. De automobilist die stilstond op het moment van de aanrijding, is niet aansprakelijk. Maar ja, zie maar eens te bewijzen dat u echt al meer dan tien seconden stilstond voor de aanrijding plaatsvond. Precies: een lastig verhaal. In dit soort situaties wordt bijna altijd besloten dat beide bestuurders hun eigen schade moeten betalen.

Bedrijfsterrein

Nog even hierop voortbordurend, want hoe zit het dan op een bedrijfsterrein met een automatische slagboom? Ook daar gelden de algemene verkeersregels uit de Wegenverkeerswet, ook als er een bordje Eigen terrein bij de ingang staat. Anders wordt het als het bedrijfsterrein alleen voor werknemers met een toegangspasje of na aanmelding bij een portier toegankelijk is – op dat moment behoort het parkeerterrein wettelijk gezien niet meer tot de openbare weg. De beheerder van zo’n terrein mag dan afwijkende verkeersregels opleggen, waarbij wel geldt dat die regels nadrukkelijk bekend moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld met verkeersborden die enkel op het terrein gelden. Over het algemeen handhaaft men de normale verkeersregels en vermeldt men dit in de algemene voorwaarden.

Bronnen: Wegenverkeerswet, Auto en Vervoer

Auteur