Winterbanden zijn uitermate geschikt voor besneeuwde wegen, maar waarom zou je ze in de zomer nog vervangen? Expert Jos van der Drift geeft antwoord!
Lezersvraag: Ik heb recent een citroen c3 gekocht van 2008 via mijn garage waar ik al jaren klant ben. Deze garage is geen specifieke autodealer. De auto is voorzien van nieuwe winterbanden. Op mijn vraag of ik ook zomerbanden moet gebruiken is het antwoord dat dat, gezien de geringe kilometers per jaar (7.000 km) die ik rij, niet erg zinvol is. Is dit correct?
Jos van der Drift van het ANWB Autoteam antwoordt:
Het hele jaar door op winterbanden rijden is niet onze aanbeveling. Een winterband is niet optimaal geschikt voor zomerse omstandigheden. De verkeersveiligheid is echter bij normaal en gemiddeld gebruik niet in het geding. In die zin zijn er geen grote bezwaren.
Misschien dat uw garage de winterbanden wil omruilen voor de betere all season band. Op basis van het geringe aantal kilometers dat u maakt zijn ze prima geschikt voor gebruik in Nederland gedurende het hele jaar door, al zijn er wel verschillen in prestaties met een echte winterband.
Winterbanden in de zomer langere remweg
In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en minder effectief is op droog wegdek. Bovendien: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig.
Het verschil in remweg wordt nog groter naarmate het warmer wordt. Bij een buitentemperatuur van zo'n 35°C zijn de remprestaties van winterbanden van zo'n 30% minder dan die van zomerbanden. In het bovenstaande voorbeeld zou de auto op winterbanden dan dus zo'n 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen. All-season banden doen het beter dan winterbanden, maar ook met deze banden zijn de remprestaties bij hoge temperaturen minder dan van zomerbanden: gemiddeld zo'n 25%.
De verschillen tussen winterbanden en all season banden op een rijtje:
• Winterbanden presteren onder winterse omstandigheden duidelijk beter dan de all season band.
• Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl je met all season banden daar veel eerder sneeuwkettingen moet omleggen.
• Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt winterband meer grip op de weg te hebben dan de vier-seizoenenband.
• Alleen bij de remweg op sneeuw geeft de vier-seizoenenband weinig toe op de winterband.