Zo gevaarlijk zijn de bacteriën in een vuile auto

Getty Images

Auto's die weinig gepoetst worden blijken ideale broeihaarden voor allerhande bacteriën en micro-organismen. Uit onderzoek blijkt dat er per vierkante centimeter auto-interieur evenveel beestjes voorkomen als in een openbaar toilet.

Wat groeit er zoal in onze auto's wilden microbiologen van de Britse Nottingham University weten. Ze namen proefmonsters van automatjes, sturen en zetels en checkten vervolgens wat er zoal groeide. Ze ontdekten bacteriën zoals de E coli, Bacillus cereus en andere kwalijke soortgenoten. De hoeveelheid varieerde tussen 283 en 700 stuks per vierkante centimeter. Evenveel dus als de 500 stuks per vierkante centimeter die krioelen op en om openbare toiletten. Vooral auto's die regelmatig kinderen vervoeren of waar frequent wordt gegeten en gedronken blijken aantrekkelijk. Gemorste kruimels en druppels zijn immers voedsel voor bacteriën. Zowat 7 op de 10 mensen eet of drinkt weleens achter het stuur.

[ITEMADVERTORIAL]

Geen paniek

Sommige aangetroffen bacteriën staan erom bekend dat ze symptomen van voedselvergiftiging kunnen veroorzaken zoals braken, krampen en diarree. Toch relativeren specialisten het echte gevaar van bacteriën in wagens. "Theoretische kan het maar ik heb nog nooit gehoord dat een gezond iemand ziek is geworden door een infectie met bacteriën uit een auto", zegt de Britse voorzitter van de beroepsvereniging voor microbiologen professor Nigel Brown. Maniakaal auto poetsen is niet nodig. Gezonde mensen beschikken over een voldoende sterk immuunsysteem tegen deze bacteriën. Het grote verschil met openbare toiletten is dat de bacteriën die daar voorkomen meestal 'vers' zijn achtergelaten en zich dus vlotter verspreiden naar de volgende gebruiker. In auto's overleven E coli's veel minder lang.

Met andere woorden: handen blijven wassen na het toiletbezoek, en vergeet ook het auto interieur niet af en toe op het 'to do' lijstje te zetten. Al is het maar omdat het gewoon fijner rijden is in een schone wagen!
 

Auteur