Wat zijn golfersbenen?

Golfers vasculitis of wandelbenen

Getty Images

Heb jij wel eens last van donkerrode, vlekkerige, jeukende plekken op je onderbenen? Dat kunnen golfersbenen zijn. Wat zijn dat precies en hoe voorkom je ze?

Bij langdurige inspanning met warm weer, zoals golfen of wandelen, kan er boven je 'soklijn' een rode, vlekkerige huid ontstaan: de zogenoemde golfersbenen, ook wel wandelbenen genoemd. Ook de naam Disney-benen of Disney-uitslag wordt wel eens gebruikt, naar het urenlange slenteren door een pretpark. De officiële benaming is golfers vasculitis of inspanningsgeïnduceerde vasculitis en het ontstaat in de kleine bloedvaten in de benen. Golfers vasculitis uit zich in een donkerrode, licht verheven uitslag op de onderbenen die binnen 24 uur tijd paars-rood van kleur wordt. Onder de sokken zit deze uitslag meestal niet, omdat de sok voor tegendruk zorgt. Draag je geen sokken, dan begint de uitslag vaak al rond de enkels. Bij zo'n 12 procent van de mensen zwellen de enkels ook op (enkeloedeem).

Hoe ontstaan golfersbenen?

Golfersbenen - niet te verwarren met asfaltbenen- komen meestal voor bij golfers of wandelaars boven de 50 jaar, omdat de bloedvaten op die leeftijd wat kwetsbaarder zijn. De gemiddelde leeftijd van de mensen met golfersbenen is 67 jaar. Door stuwing in de beenvaten tijdens het lopen in de warmte en toegenomen doorlaatbaarheid van de bloedvatwandjes ontstaan de vlekken, die vaak jeukerig en branderig aanvoelen. Over het algemeen trekken ze binnen drie dagen tot een week vanzelf weg, hoewel de kans groot is dat het zich bij een volgende wandeling weer voordoet. De duur van de activiteiten is hierbij ook van belang: de meeste golfers krijgen pas klachten als ze hole 14 of 15 bereikt hebben.

Wat kun je doen tegen golfersbenen?

Het dragen van compressiekousen tijdens golfen of wandelen voorkomt golfersbenen in sommige gevallen. De branderigheid en jeuk kunnen vermindert worden door antihistaminica of zinkzalf. Een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID: ibuprofen/ naproxen), ingenomen vóór het wandelen kan enige bescherming bieden.

 

Auteur 
Bron 
  • Huidinfo
  • Huidziekten.nl
  • Het Loopcentrum
  • Wandel.nl