De experts van het tijdschrift Beleggers Belangen geven advies
Je kunt je geld inzetten om met een mooi rendement nog meer geld te maken. Maar je kunt je geld ook inzetten om de wereld een klein beetje beter te maken.
Tien jaar geleden had slechts een handjevol bedrijven en beleggers oog voor de wijze waarop een onderneming omspringt met CO2-uitstoot. Maar dat is volledig veranderd door de groeiende aandacht voor klimaatverandering. Daardoor is de handel in emissierechten (het recht om broeikasgassen uit te stoten) ontstaan en dat biedt ook kansen op een prima rendement.
Minder CO2-uitstoot
Elk jaar stelt de Europese Commissie nu bijvoorbeeld vast hoeveel CO2 een groot aantal sterk vervuilende bedrijven mag uitstoten. Met 1 emissierecht mag een bedrijf 1 ton CO2 uitstoten. Het aantal beschikbare rechten is beperkt en gaat ook nog eens elk jaar omlaag, zodat uiteindelijk de klimaatdoelstelling voor 2030 wordt bereikt.
Op het Europese handelsplatform voor emissiehandel is de prijs voor een ton CO2 opgelopen van minder dan €5 in het voorjaar van 2017 tot meer dan €100 afgelopen maart. Dit verschil komt ook steeds beter tot uitdrukking in de beurskoersen. De BNP Paribas Easy Low Carbon 100 Europe UCITS ETF is bijvoorbeeld een fonds dat belegt in honderd grote Europese bedrijven met een lage CO2-uitstoot en een hoge duurzame score op milieu-, sociaal en bestuurlijk gebied. Over de afgelopen tien jaar ligt het rendement van dit fonds bijna een procentpunt per jaar hoger dan dat van de ‘gewone’ MSCI Europe NR Index, waarin ook veel bedrijven met een hoge uitstoot zijn opgenomen.
Hoger rendement
Onderzoekers van NYU Stern Center for Sustainable Business en Rockefeller Asset Management hebben ruim duizend studies naar beleggen geanalyseerd. Uit meer dan de helft kwam naar voren dat beleggen met een duurzame inslag een wat hoger rendement opleverde. Minder dan 10 procent van de studies wees erop dat duurzaam beleggen juist ten koste ging van het rendement. Maar er zijn grote verschillen en de brede waaier aan uitkomsten is een gevolg van het ontbreken van een heldere definitie ‘duurzaam beleggen’.
Soms sluiten fondsen ‘schadelijke activiteiten’ uit of beperken die. Sommige fondsen weren bijvoorbeeld tabaksfabrikanten, een ander belegt bij voorkeur niet in gokbedrijven of alcoholproducenten en weer een ander weert de wapenindustrie of voedselfabrikanten die veel suiker toevoegen. Wie duurzaam wil beleggen, heeft dus veel om uit te kiezen.
Lichtgroen of donkergroen?
Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar ondernemingen die goed aansluiten bij je duurzame overtuiging. Veel bedrijven publiceren een duurzaam jaarverslag, waarin staat hoe de activiteiten doorwerken in het milieu en de maatschappij. Maar zoiets kost veel tijd. De nieuwe door de Europese Commissie ingestelde regelgevende wet Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) maakt het makkelijker om dit soort duurzame fondsen te vinden. De wet is gericht op meer transparantie ten aanzien van duurzaamheidsrisico’s voor financiële instellingen en adviseurs. Als een beleggingsproduct wordt verkocht als een zogeheten Artikel 8-fonds, is er oog voor duurzame factoren. Dat is een vrij vage omschrijving en dit soort fondsen worden dan ook wel ‘lichtgroen’ genoemd. Wil je er zeker van zijn dat er belegd wordt vanuit een echt duurzame overtuiging? Dan zijn ‘donkergroene’ Artikel 9-fondsen een beter alternatief. Hierbij is het nastreven van concrete duurzaamheidsdoelen even belangrijk als het behalen van financieel rendement.
‘Wat betekent duurzaamheid voor je?’
Olivier Hofman, Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO): “Voor mensen die niet zo goed weten waar ze moeten beginnen met duurzaam beleggen, hebben we een stappenplan gemaakt; gratis te downloaden via onze website: www.vbdo.nl. Belangrijk is dat je eerst helder hebt wat duurzaamheid voor je betekent. Gaat het je bijvoorbeeld vooral om milieu of juist om arbeidsomstandigheden? Of is wat er uiteindelijk met de winst gebeurt belangrijker? We zien steeds vaker dat duurzame bedrijven vooral op de lange termijn het beter doen dan ‘normale’ bedrijven. Bedrijven met meer aandacht voor het milieu, arbeidsomstandigheden en de maatschappij, lopen ook minder risico op schadeclaims, uitputting van grondstoffen en imagoschade. Dat zie je uiteindelijk ook terug op de beurs.”
Meer weten over beleggen? De site Beleggersbelangen.nl biedt abonnees een schat aan informatie en handige voorbeeldportefeuilles.
Bron: Beleggers Belangen/juni ’23