De experts van het tijdschrift Beleggers Belangen geven advies
Voorzichtige of defensieve beleggers lopen het liefst zo min mogelijk risico en willen hun kapitaal behouden. Maar natuurlijk wel met een hoger rendement dan op een gewone spaarrekening!
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar als je het slim aanpakt kun je die risico’s beperken. Dat geldt voor iedereen die de eerste stappen op de beurs zet, maar óók voor iedereen die al jarenlang belegt. Bijvoorbeeld als je aandelen wilt verkopen omdat het pensioen dichterbij komt. Of vanwege een verhuizing. Zo’n verandering is voor alle beleggers een goed moment om eens te kijken of de risico’s die je neemt op de beurs nog wel bij je passen.
Gemiddeld rendement
In het verleden behaalde resultaten zijn goed nieuws voor beleggers in aandelen, want sinds de start van aandelen in 1601 leveren aandelen een rendement op van 7 procent per jaar… gemiddeld. Die laatste toevoeging is belangrijk, want het zit niet álle aandelen altijd mee en dat maakt het koersverloop grillig. Maar op de lange termijn (denk aan twintig jaar of langer) kunnen aandelen gemiddeld dus een prima rendement opleveren.
Welke aandelen moet je dan kiezen als je zo voorzichtig mogelijk toch wat van dat rendement mee wilt snoepen? De experts van het tijdschrift Beleggers Belangen stellen al jarenlang een defensieve voorbeeldportefeuille van vijftien aandelen samen voor hun abonnees. Deze portefeuille wordt actief beheerd, dus er worden soms aandelen verkocht én gekocht. Vervolgens kunnen lezers zelf aan de slag als slimme, voorzichtige vermogensbeheerders, door dit voorbeeld helemaal of gedeeltelijk te volgen.
Risico spreiden
De Defensieve Portefeuille van Beleggers Belangen boekt sinds het begin van het jaar een rendement van 3 procent. Dat komt onder meer doordat een flink deel (denk aan zo’n 30 procent) van de Defensieve Portefeuille bestaat uit geld dat in kas gehouden wordt (kasgeld). Die keuze biedt extra zekerheid én flexibiliteit die past bij een voorzichtige belegger.
Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de bekende beleggingswereld. Denk aan de Amsterdamse AEX-beurs, grote bedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Maar met alleen aandelen in één bedrijf wed je op één paard. Om de risico’s te beperken is het belangrijk zoveel mogelijk te spreiden en dat kan door het geld te beleggen in beleggingsfondsen. Die beheren voor jou een mandje met verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingen.
Let op de beheerkosten
Beleggingsfondsen bieden veel voordelen, maar ook één belangrijk nadeel: de kosten. Neem bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille van €10.000: met 1 procent beheerkosten lopen de kosten na 25 jaar op tot zo’n €9000. Daar staat hopelijk ook rendement tegenover, maar het is zeker een factor om rekening mee te houden, want soms zijn de beheerkosten maar 0,5 procent of nog lager. Een ander nadeel van veel spreiding in een fonds is een beperkt rendement. Door de kans op grote verliezen te beperken, wordt ook de kans op uitschieters naar boven een stuk kleiner.
Niet doen
Beleggingen in ‘opkomende landen’ en cryptovaluta (zoals bitcoins) worden over het algemeen gezien als (zeer) risicovol door de sterke wisselende koersen. Grondstoffen zijn volgens de deskundigen ook al jarenlang op hun retour: in de afgelopen 221 jaar bedroeg de gemiddelde prijsdaling 0,8 procent per jaar, met goud als enige uitzondering op die regel.
Naar de beurs?
Beleggen op de beurs is heel eenvoudig te regelen. De grote banken bieden klanten de mogelijkheid een beleggingsrekening te openen en via de computer of mobiel kun je dan zelf aandelen kopen en verkopen. Daarnaast zijn er veel ‘brokers’ (effectenmakelaars) actief, zoals DeGiro, Mexem en Lynx. Deze bedrijven zijn vaak goedkoper dan de grootbanken en bieden meer mogelijkheden. Let op: sommige brokers hebben géén bankvergunning en dan mis je garantie op kasgeld via het depositogarantiestelsel, mocht het bedrijf failliet gaan.
De kosten zijn bij alle brokers anders: bij de een betaal je meer per transactie, bij de ander meer voor ingelegd vermogen en de rente op kasgeld verschilt ook. Op vergelijkingssite Finner.nl vind je een overzicht van de kosten en diensten van brokers.
Meer weten over beleggen? De site Beleggersbelangen.nl biedt abonnees een schat aan informatie en handige voorbeeldportefeuilles.
Bron: Beleggers Belangen/juni ’23