'Bubbels voor de feestmaand'

Harold Hamersma
Plus Magazine

Spoiler alert! Welbeschouwd is er in huize Hamersma van januari tot december sprake van een feestmaand. We zijn dol op mousserende wijn, vooral champagne. Nu wil ik niet beweren dat we dagelijks een fles belletjes opentrekken, maar er klinkt wel vaak een belletje. En beslist niet pas om 5 voor 5.

Een van de vele claims to fame van champagne is dat dit de enige wijn is die 24 uur per dag gedronken kan worden. Ook bij het ontbijt? ­Jazeker! Dan moet je toch niet denken aan een zware rode bordeaux? Maar zo’n revitaliserend bubbeltje bij een roereitje daarentegen…

Toegegeven, ’s ochtends drinken wij veelal ook gewoon koffie hoor, maar het komt wel regelmatig voor dat we de lunch al inluiden met een glas champagne. Nu moet u overigens niet denken dat wij zodoende in een permanente ‘kennelijke staat’ verkeren. Twee dagen in de week zijn wij sowieso alcoholvrij. En let wel: ik heb het over één glas en – vooruit, omdat u zo aandringt – we drinken er vaak ook nog eentje bij de lunch.

Gelukkig is er de onverwachte visite, dan moet er natuurlijk ook een flesje open

Maar er dienen zich meer gelegenheden aan. Gelukkig is er geregeld sprake van onverwachte visite. Dan moet er natuurlijk ook een flesje open. Veelvoorkomende reactie: “Gut, is het feest?” “Ja, omdat jij ­onverwacht op visite komt!” Nog een geoorloofde aanleiding om de kurk te laten ‘zuchten’ (nooit knallen, dat is zó niet comme il faut) is als er sprake is van een minder vrolijke dag. Ooit zag ik een bordje hangen in een wijnbar in Londen: ‘Champagne bubbles your troubles away’. Waarvan akte.

Maar moet het altijd champagne zijn? Beslist niet. Er zijn ook geweldige en vaak vriendelijker geprijsde alternatieven. Frankrijk grossiert in crémants die op dezelfde manier gemaakt zijn als champagne. Maar wij drinken ook graag cava uit Spanje, spumante uit Italië, Duitse sekt, Zuid-Afrikaanse méthode cap classique, of sparklings uit andere wijnlanden.

Hoe dan ook, u begrijpt dat het een kleine moeite was om een zestal smakelijke te selecteren. En daar vindt u drie alcoholvrije tussen. Dus mocht u straks ‘Dry January’ overwegen, dan kunt u daar toch ook een feestmaand van maken.

3x mét alcohol

Onbekend maakt heel bemind

Gemaakt van pinot meunier, niet de bekendste van de druiven­familie pinot. Maar Pierre Domi maakt er een champagne van om u tegen te zeggen. Ruik en je weet meteen: dit is nou waarom champagne zo beroemd is, zo veel meer is, zo veel meeslepender, betoverender, dan andere mousserende wijnen.

Pierre Domi, ‘Memory’ Champagne, Frankrijk (wit). €34,95 bij Bubbel Broeders.

Prosecco maar dan lekker

Zeer ambitieuze uitvoering. Nergens plakkerig dan wel overdreven perzik-abrikoosachtig, zoals zovele budgetuitvoeringen zich presenteren. Romig-mollige mousse, subtiel wit fruit, zweempje groen van appel en kruiderij, het zachte bitter van amandelmarsepein plus een zachte finale met een afdronk die de grootste moeite heeft om afscheid te nemen.

De Stefani, ‘Rive di Refrontolo’, Extra Brut, Prosecco Valdobbiadene Superiore, Italië (wit). €18,50 bij Wijnkring.

Krone op het werk

‘Vintage only’ méthode cap classique van de Twee Jonge Gezellen in Tulbagh. Daarom misschien wel een en al gezelligheid. Mede dankzij zoetzure zomer­koninkjes, bramenrood, een kittig zuurtje plus een lekkere gistigheid dit oogstjaar. Fris, vrolijk, opgewekt. Precies wat zo’n belletje moet zijn.

Krone ‘Rosé Cuvée’ Brut, Zuid-Afrika (rosé). €9,99 bij Albert Heijn.

3x zónder alcohol

Nul maar gul

Met druiven van Hause Wasem in Ingelheim is een ‘schäumendes Getränk aus alkoholfreiem Wein’ gemaakt. Dat klinkt wat streng en de vervoegingslijstjes van mijn oude Duitse lerares duiken nu op, maar die spoel ik snel weg met een smakelijke rosé die bulkt van bosaardbeitjes, rode besjes, rode appels en wat citrus.

Kolonne Null, ‘Rosé Prickelnd’, ­Duitsland (rosé). €13,95 bij De Naakte Druiven; World of Nix.

Een goed motief

Leitz kenden we al van hun goede ­‘gewone’ rieslings. Maar de techniek vordert om wijnen alcoholvrij te maken en de kwaliteit loopt in de pas. ­Voldoende motief voor Gall & Gall om deze Leitz met belletjes in het assortiment op te nemen. Limoen, abrikoos, wat appeltjes. Strak, energiek, zuiver. Nergens geknoei. Nergens gekunsteld.

Leitz, Sparkling Riesling ‘Motiv’, Duitsland (wit). €11,49 bij Gall & Gall.

Spannende Spinato

Anna Spinato heeft afgeteld naar nul om vervolgens een smakelijke ­mousserende wijn zonder alcohol

te lanceren. Rijpe perzik zoekt het ­hogerop, sappige appel met wat ­amandeltjes in de slipstream. Muskaatjes zorgen voor bedruivigheid. Een kneepje citrus ­garandeert een ­verfrissende touch down.

Anna Spinato, ‘Zero’, Italië (wit). €8,49 bij Plus.

U las een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.