David de Wilde: 'Het ziekenhuis is geen geschikte plek voor klimaatpolitiek'

David de Wilde
David de Wilde

Het Erasmus universitair medisch centrum is van plan het eigen assortiment flink te beperken. Vlees komt straks minder voor op de menukaart, cola en chocolade worden helemaal niet meer verkocht. Schandalig om patiënten die komen om genezen te worden zo onder druk te zetten omwille van je persoonlijke politieke agenda, vindt Plusredacteur David de Wilde.

Vlees op het menu wordt binnenkort een zeldzaamheid in het Erasmus MC te Rotterdam. Snoep- en frisdrankautomaten worden weggebracht.  Het ziekenhuis volgt hiermee de koers van enkele Amerikaanse ziekenhuizen, waar men inzet op 100% plantaardig voedsel. 

'We gaan een voorbeeld stellen'

‘We willen een voorbeeld stellen. We willen de transitie maken naar zoveel mogelijk plantaardig.’ jubelde medisch specialist en klimaatactivist Dr. Koen Joosten. ‘Twintig procent vlees en tachtig procent plantaardig wordt de lat.'

Volgens Joosten maakt vlees en suiker eten mensen ''ziek''. Bij het Erasmus spelen volgens hem de ambities van de Europese Green Deal en duurzaamheid een belangrijke rol. ‘Dan moet je in het ziekenhuis deze voeding niet gaan verkopen: dat strookt niet. Dierlijke eiwitten heb je bijna niet meer nodig. Erwten en peulen hebben dezelfde eiwitten. Zeewier is in opkomst, en we zien al zeewier-bitterballen en zeewier-hamburgers. Die zijn plantaardig en duurzaam. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan gehaktballen met veertig procent zeewier en zestig procent gehakt in ons ziekenhuis. We moeten veel creatiever gaan denken.'

Een rammelend pleidooi

De argumenten van deze Dr. Koen Joosten lijken weinig hout te snijden. Allereerst is er de suggestie dat vlees en/of suiker eten altijd alleen maar ongezond zou zijn. Dat is pertinent onwaar, vlees bevat heel veel gezonde stoffen en bijvoorbeeld rood vlees is voornamelijk ongezond wanneer u het consumeert in exorbitante hoeveelheden. Voor alles geldt immers: overdaad schaadt. Van een gewoon stukje vlees bij uw diner krijgt u zeker geen kanker, en dierlijke eiwitten zijn ook niet ‘slechter’ voor uw gezondheid dan plantaardige eiwitten.

Ook bij het consumeren van producten met suiker geldt dat men doorgaans diabetes of andere ernstige klachten en aandoeningen ontwikkelt als er sprake is van excessieve, langdurige, ongezonde consumptiepatronen. Het leven zit nu eenmaal vol risico’s. Dat mensen mogelijk ernstige blessures kunnen oplopen met sporten is tenslotte ook geen reden om de fitnessruimte dan maar compleet te sluiten. Om jezelf dan maar alles te ontzeggen.

Zeewier-bitterballen zijn niet populair 

Dat Joosten schermt met de Europese Green Deal is opmerkelijk te noemen. Er is geen sprake van dat ziekenhuizen straks de voorhoede zullen vormen van het gevecht tegen klimaatverandering. De stelling ‘zeewier is in opkomst’ is eveneens twijfelachtig.

Zeewier en andere plantaardige producten worden inderdaad door de Europese Unie gepromoot als het 'voedsel van de toekomst'. Het grote publiek koopt echter nog steeds massaal vlees, en die zalige zeewier-bitterballen van Dr. Joosten blijven meestal onaangeroerd liggen in de schappen liggen. Zeewier door echte gehaktballen mixen lijkt dan ook een onzalig plan.

Totaal gebrek aan respect voor keuzevrijheid

Het meest opvallende aan dit pleidooi is het totale gebrek aan respect voor de keuzes van de patiënt zelf. Natuurlijk is een divers aanbod belangrijk, en moet de optie om 100% plantaardig te eten ook worden aangeboden. Per slot van rekening zijn heel veel mensen vrijwillig vegetarier of veganist, en ook zij verdienen het dieet van hun keuze. 

Maar dr. Joosten stond er tijdens dit interview geen seconde bij stil dat ziekenhuizen een belangrijke publieke functie vervullen. Dat wij hier in een vrij land leven waar men zelf kiest wat men eet, en dat hij het wel over echte ménsen heeft. Weerloze patiënten die behoefte hebben aan zorg en vertrouwen dat ze in capabele en neutrale handen zijn, wanneer ze een ziekenhuis binnenstappen. Het actief proberen te beinvloeden van hun eetpatroon door te schrappen in de menukaart hoort daar mijns inziens niet bij.

Mensen komen naar het Erasmus MC om beter te worden, niet om onderwezen te worden in klimaatpolitiek. Aan een activist die bestraffend komt vertellen dat vlees eten slecht is voor het klimaat, slecht is voor de gezondheid, en dat u daarom van hem geen karbonaadje en geen Mars meer krijgt.

Daar gaan wij uiteindelijk zelf over. Niet de Europese Unie, niet de Partij voor de Dieren, en zeker niet de artsen die enkel worden opgeleid om ons te genezen en te adviseren over onze leefstijlkeuzes. Het gaat mis op het moment dat er dwang bij komt kijken. Voor een preek gaan we naar de kerk of moskee. Het is niet aan een ziekenhuis of een individuele arts om te bepalen wat er vandaag op mijn menu staat.

Bron: Telegraaf

David de Wilde
David de Wilde

 

David de Wilde (38) is al dertien jaar werkzaam als redacteur en contentbeheerder van PlusOnline. Hij is verantwoordelijk voor de wekelijkse nieuwsbrieven en schrijft graag over de digitale wereld, huishoudelijke klusjes, reizen en politieke en maatschappelijke onderwerpen.

 

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.