Dr. Bram Bakker: 'Schaamte'

Dr Bram Bakker, columnist bij Plus Magazine
Plus Magazine

Een aardige journaliste nodigde me uit voor een gesprek over schaamte. Mijn eerste ­gedachte was: waarom ik, daar heb ik toch ­helemaal geen last van? Maar ze wist me te overtuigen het er toch over te gaan hebben. ‘‘Bijna iedereen kent schaamte­’’, zei ze, ‘‘maar veel mensen zijn zich dat niet of nauwelijks bewust.’’

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Het werd een confronterend gesprek. Door haar vragen, en vooral haar dóór­vragen, kwam ik erachter dat er best veel is waarvoor ik me schaam. Terwijl ik het tegenovergestelde geloofde. Laat ik een klein voorbeeld geven. Ik houd heel erg van auto’s en heb mezelf een best wel luxe exemplaar gegund. Maar er zijn momenten dat ik in die ­wagen ­ergens aankom en dat ik me er toch voor schaam.

Ik denk dat er veel meer mensen zijn die met onbewuste schaamtegevoelens rondlopen. ‘En wat zou dat?’ hoor ik nu mensen denken. Het zou een deel van ons gedrag kunnen verklaren. En ­belangrijker nog: van de problemen die we in ons leven ­tegenkomen.

Onbewuste gevoelens heeft iedereen en het is vaak aangetoond dat ze veel invloed hebben op ons doen en laten. Niet alleen in negatieve zin trouwens, want je kunt ook profiteren van een gevoel waarvan je je niet bewust bent. Denk bijvoorbeeld aan een goed gevoel van eigen­waarde dat je helpt als je onverhoopt in een relatiecrisis terechtkomt.

Maar als onbewuste gevoelens iets in de weg zitten wil je er natuurlijk graag vanaf. Dat vraagt om ander gedrag. Maar eerst moet je je ervan bewust worden. En dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor andere mensen en ­voor andere ­gevoelens.

Iedereen kent wel iemand die nooit boos wordt bijvoorbeeld. Maar de mensen bij wie dat speelt, hebben daar zelf vaak geen flauw benul van.

‘‘Ik word gewoon liever niet boos’’, zei een cliënte die ik ernaar vroeg. Toen we er dieper indoken, ontdekte ze dat er angst onder school. ‘‘Als ik boos word, willen de mensen me niet meer’’, zei ze letterlijk. Als kind had ze geleerd zich gedeisd te houden. Er waren veel problemen thuis en als jong meisje was ze zich er al in gaan bekwamen geen aandacht op te eisen. En boze mensen trekken ­natuurlijk veel aandacht…

Het inzicht dat ze haar emoties vaak geen ruimte had durven geven, gaf haar vervolgens de moed om steviger te gaan staan voor haar eigen overtuigingen. En zo durfde ze voor het eerst ook een keer boos te worden op haar zoon, die bij ­herhaling over haar grenzen ging met onredelijke eisen.

De moraal? Durf je bewust te zijn van je gevoel, en handel daar ook naar.

Bram Bakker
Hadewych Veys

Arts Bram Bakker (59) buigt zich elke maand over onze geestelijke gezondheid.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

De vier elementaire emotionele B's zijn: Bang, Boos, Bedroefd en Blij.
Waarom zouden we ons uitsluitend 'Blij' mogen tonen (Hallo fake social media!) en de andere drie basisemoties moeten onderdrukken?
Mensen zijn nu eenmaal emotionele wezens, hetgeen ons mens maakt.
Overigens geen vrijbrief elkaar dan maar met geweld te lijf te gaan. Reguleren en beheersen van emoties behoort eveneens tot het uiten (en in de hand houden) van emoties.
Schaamte is een complexe emotie, omdat het alle vier de basisemoties in zich kan dragen, in verschillende mate, al naar gelang de omstandigheden van het moment waarop het zich voordoet.