Geldkwesties november 2014

Getty Images

Hoelang mag een aanhangwagen op een parkeerplaats staan? Heb ik recht op een second opinion bij een andere arts? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u in de geldkwesties van deze maand.

Vreemde verkeersboete

Ik heb een boete ­ontvangen van het CJIB vooreen verkeers­overtreding. Ik zou te snel hebben gereden. Maar ik ben nog nooit in die plaats ­geweest. Wat moet ik doen?

Het best kunt u contact ­opnemen met de betreffende opsporingsinstantie. De naam vindt u op de achterkant van de CJIB-beschikking. Mogelijk is er een vergissing in het spel en kunt u uw bezwaar met deze instantie bespreken. Leidt dit niet tot een ­positief resultaat? U kunt in beroep gaan via de website van het Openbaar Ministerie (www.om.nl/verkeer) of schriftelijk bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Het adres staat op de achterkant van de beschikking.

Aanhangwagen parkeren

Hoelang mag een ­aanhangwagen op een parkeerplaats staan?

Daar is geen algemeen geldende wettelijke termijn voor. Het verschilt per gemeente. U kunt hier het best naar informeren bij uw gemeente of de politie in uw woonplaats. In veel gemeenten mag een aanhanger, net als een caravan, niet langer dan drie dagen (72 uur) op de openbare weg geparkeerd staan. Mogelijk kunt u in uw gemeente ontheffing aanvragen om de aanhanger enkele dagen langer op een ­parkeerplaats te laten staan.

Is alles goed geregeld voor mijn jongere partner?

Mijn vrouw is twaalf jaar jonger dan ik. Zij werkt niet en heeft geen eigen inkomen. Enige tijd geleden ben ik met pensioen gegaan. Wat gebeurt er met haar inkomen als ik kom te overlijden voordat zij AOW ontvangt?

Waarschijnlijk krijgt ze van uw pensioenfonds een nabestaanden­pensioen. Hoe hoog dit is, kunt u ­navragen bij uw pensioenfonds. Voor een nabestaandenuitkering komt ze waarschijnlijk niet in aanmerking. Daarvoor moet ze namelijk geboren zijn vóór 1 januari 1950, óf minimaal 45 procent ­arbeidsongeschikt zijn, óf een minder­jarig kind verzorgen. Ligt het inkomen van uw vrouw onder de bijstandsnorm als u komt te overlijden, dan kan ze een beroep doen op de Wet werk en ­bijstand. Of ze een uitkering krijgt, hangt af van de hoogte van haar vermogen, zoals spaargeld en overwaarde van het ­eigen huis. Heeft ze te veel vermogen, dan moet ze dat eerst ‘opeten’ voordat ze in aanmerking komt voor een uitkering.

Relatie over: voor wie is het huis?

Enkele jaren geleden zijn mijn partner en ik een geregistreerd partnerschap aangegaan. Hij heeft de huur van zijn woning opgezegd en we zijn in mijn huurwoning gaan samenwonen. Helaas gaat het op dit moment niet zo goed met onze relatie. Het liefst wil ik dat we uit elkaar gaan en dat hij mijn woning verlaat. Kan ik dat eisen?

Moeilijk. Zodra een echtgenoot of geregistreerd partner bij iemand intrekt die een huis huurt, wordt de ‘nieuwe’ partner automatisch ­medehuurder. De verhuurder hoeft hiervoor geen toestemming te geven. Dit geldt alleen voor gehuwden en geregistreerd partners, niet voor samenwonenden. Het betekent dat uw partner dezelfde rechten en plichten over de woning heeft als u. Hij heeft bijvoorbeeld huur­bescherming. Hoewel u de oorspronkelijke huurder was, hebt u niet méér rechten. U moet er samen uit zien te komen. Mogelijk kan uw partner via de verhuurder andere woonruimte krijgen. In plaatsen met weinig beschikbare huurwoningen geldt (echt)scheiding over het algemeen niet als een reden om voorrang te krijgen bij de woningtoewijzing.

Heb ik recht op een second opinion bij een andere arts?

Mijn specialist in het ziekenhuis heeft een opmerkelijke diagnose gesteld. Ik vertrouw het eerlijk gezegd niet. Voor de ­zekerheid wil ik bij een andere specialist een second opinion ­vragen. Heb ik daar recht op?

Ja. Uw zorgverzekeraar zal de ­second opinion in principe vergoeden vanuit het basispakket. Patiëntenorganisaties adviseren wel om vooraf contact op te ­nemen met de ­verzekeraar en te vragen of de kosten inderdaad worden vergoed. De verzekeraar kan u ook adviseren bij het zoeken naar een specialist die de second opinion kan geven.

Wanneer krijg ik antwoord op mijn WOZ-bezwaar?

Afgelopen voorjaar heb ik bezwaar gemaakt tegen de WOZ-beschikking. Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen. Wat is de wettelijke termijn waarbinnen de gemeente moet reageren?

In het ­kalenderjaar waarin u het bezwaarschrift hebt ingediend, moet de ­gemeente een ­beslissing nemen. Het besluit zal een dezer dagen dus wel komen. Bent u het niet eens met de uitspraak van de gemeente, dan kunt u in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank. Eventueel kunt u daarna in hoger beroep gaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof.

Ik wil die erfenis niet

Mijn oom is overleden. Ik ga van hem ­erven, maar ik vrees dat er vooral schulden zullen zijn en wil daarom de erfenis verwerpen. Hoe pak ik dat aan?

U kunt contact opnemen met de rechtbank in het arrondissement waar uw oom voor het laatst heeft gewoond. Dit kan schriftelijk, maar u kunt ook langsgaan. Het verwerpen van de erfenis gebeurt schriftelijk. U hebt een originele overlijdensakte nodig, een kopie van een geldig legitimatiebewijs en een ingevulde en ondertekende volmacht. Deze volmacht kunt u ­downloaden op www.rechtspraak.nl.

U moet voor deze procedure griffierechten betalen. Als u de erfenis verwerpt, kan dit ertoe leiden dat uw kinderen erfgenaam worden. Willen uw kinderen dat niet, dan moeten ook zij de erfenis verwerpen. Zijn uw kinderen minderjarig, dan hebt u schriftelijk toestemming nodig van de kantonrechter om de erfenis ­namens hen te verwerpen.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht