Een combinatie van kijken en voelen is de beste manier om vals geld te herkennen. Zelfs in één seconde kunnen mensen dan goed onderscheid maken tussen echt en vals geld. Een langere beoordelingstijd leidt tot betere resultaten.
Dat blijkt uit een twee onderzoeken van De Nederlandsche Bank. In het eerste onderzoek kregen deelnemers geld te zien op een beeldscherm en moesten ze kiezen tussen echt en vals. In het tweede onderzoek konden deelnemers ofwel de bankbiljetten geblinddoekt voelen ofwel kijken en voelen tegelijkertijd. Ter vergelijking is aan experts gevraagd hetzelfde te doen.
Deelnemers die alleen konden kijken, slaagden er niet goed in om vals geld te herkennen. Het resultaat was wel beter dan gokken. Het maakte niet uit of deelnemers kort of lang naar het beeldscherm keken. Ook deelnemers die alleen konden voelen, slaagden er niet goed in vals geld te herkennen. Ook hier is het resultaat beter dan gokken. Het idee dat je direct kunt voelen of een biljet vals is, klopt dus niet met de werkelijkheid.
Verrassend goed
Door te kijken en tegelijkertijd te voelen blijkt het Nederlandse publiek verrassend goed in staat vals geld te herkennen. Al bij één seconde is het resultaat goed, en bij tien seconden wordt het resultaat nog beter
Vals geld komt in Nederland niet heel veel voor, maar dit onderzoek laat zien dat het heel effectief is om een bankbiljet even te controleren. Het kost weinig tijd. Controle is vooral verstandig omdat het afgelopen half jaar vervalsingen van 'lage kwaliteit' relatief vaker voorkomen.
- Dnb