Wanneer is er sprake van letselschade?

De deskundige legt uit

Getty Images

Letselschade kan leiden tot een forse claim, inclusief advocaatkosten. Maar naar de letter van de wet is er niet altijd sprake van letselschade.

Er is sprake van letselschade als iemand buiten zijn schuld letsel oploopt en als gevolg daarvan schade lijdt. De meest bekende oorzaken van letselschade zijn verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, medische fouten en arbeidsomstandigheden die leiden tot medische klachten. Soms is er blijvend letsel en in veel gevallen ontstaat tijdelijk letsel, waarna men na verloop van tijd geneest.
Als er sprake is van een aansprakelijke derde partij is het mogelijk om het financiële nadeel dat als gevolg van dit voorval ontstaat op deze aansprakelijke partij of diens aansprakelijkheidsverzekeraar te verhalen. In Nederland komt in zulke gevallen zowel immateriële schade, het zogeheten smartengeld, als alle materiële schade voor vergoeding in aanmerking.  Daarnaast heeft men op grond van de wet recht op vergoeding van een advocaat of ter zake deskundige om zijn of haar belangen te behartigen. In principe, gratis rechtshulp dus.

Van belang hierbij is dat het slachtoffer geen verwijt kan worden gemaakt van het voorval of ongeval. Zo kan iemand er niets aan doen wanneer hij/zij van achteren wordt aangereden.  Evenmin kan een werknemer het helpen dat zijn werkgever niet de vereiste zorgvuldigheidsvereisten in acht neemt waardoor de werknemer van bijvoorbeeld ladder of steiger valt.  Tot slot kan een patiënt onder narcose moeilijk met de chirurg meekijken en toezien op een zorgvuldige operatie. De voorbeelden zijn er te over.

In een fractie van een seconde kan iemand daarmee echter wel geconfronteerd worden met blijvend letsel dat leidt tot aanzienlijke problemen en kosten die men in alle redelijkheid op het eerste gezicht niet kan voorzien. Zo kan het letsel leiden tot arbeidsongeschiktheid en de onmogelijkheid om huishouden en kluswerkzaamheden aan de woning te verrichten.

Als de aansprakelijkheid voor een dergelijk voorval is erkend, komen in beginsel alle kosten die een slachtoffer in de situatie 'ongeval weggedacht' niet had gemaakt voor vergoeding in aanmerking. Uitgangspunt bij de vaststelling van de schade is concrete schadebegroting. Alle redelijke kosten moeten worden betaald. Daar vallen dus ook de advocaatkosten onder.

Enige voorbeelden van kosten die als gevolg van letselschade kunnen ontstaan zijn een reductie in het inkomen door een ziekte-uitkering en aansluitend WIA, kosten van huishoudelijke hulp, kosten voor hulp bij het onderhoud van tuin en woning, medische kosten (eigen bijdrage ziektekosten), reiskosten etcetera.

Kleine ongelukjes kunnen daarmee grote gevolgen hebben. Zo kan de amputatie van een vinger voor een professioneel pianist enorme gevolgen hebben, zowel mentaal als qua schade door arbeidsongeschiktheid, terwijl diezelfde amputatie bij een willekeurig ander slachtoffer nauwelijks tot substantiële schade leidt.

Verder is het belangrijk om te weten dat een letselschadezaak een lange adem vergt. Eerst is er vaak een strijd over de aansprakelijkheid, daarna over de hoogte van de te betalen vergoeding. Ik weet dat ik voor eigen parochie preek, maar deskundige hulp is daarbij onontbeerlijk.

Rienk Sijbrandij is letselschade advocaat en werkt bij SDW Advocaten te Utrecht

Auteur