Bij een oplopend conflict met de werkgever zou een meerderheid van de werknemers een rechtszaak aanspannen. Een geschil over uitbetaling van loon of vakantiegeld zou de voornaamste reden zijn om naar de rechter te stappen.
Dat blijkt uit een onderzoek van rechtsbijstandverzekeraar ARAG. Bij een conflict rondom loon of vakantiegeld zou 59 procent juridische stappen ondernemen. Bij grensoverschrijdend gedrag stapt slechts een minderheid, 40 procent, naar de rechter. Vrouwen (48 procent) vaker dan mannen (33 procent). Vorig jaar zei 35 procent een juridische procedure te beginnen bij grensoverschrijdend gedrag. ARAG verklaart deze toename door toenemend bewustzijn dat grensoverschrijdend gedrag niet hoeft te worden getolereerd. De aandacht in de media heeft daaraan bijgedragen.
ARAG constateert dat werknemers door het tekort aan personeel eerder hun gelijk durven te halen, al dan niet via de rechter. Door de situatie op de arbeidsmarkt verwacht een kwart van de werknemers ook minder problemen met de werkgever, omdat deze niet snel aan nieuw personeel kan komen. Daar staat tegenover dat twintig procent van de werknemers het in de huidige situatie juist nalaat om juridische stappen te ondernemen. Zij verwachten dat ze bij een conflict snel een andere baan kunnen vinden.
Bron: Arag