Bewaar uw ticket

Getty Images

Vanwege het coronavirus zijn voorstellingen, festivals, wedstrijden en concerten noodgedwongen verplaatst of afgelast. Om te voorkomen dat organisatoren failliet gaan en de kaarthouders dus hun geld kwijt zijn, is de voucherregeling 'Bewaar uw ticket, geniet later' in het leven geroepen.

De regeling is een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bij een annulering vanwege het coronoavirus zal de organisatie eerst proberen het event te verplaatsen. Tickets blijven gewoon geldig. Het evenement moet binnen 13 maanden na het oorspronkelijke evenement worden georganiseerd. Wie die datum niet kan, ontvangt een evenementvoucher, die later in te wisselen is voor de toegang tot een ander event. Lukt verplaatsing niet, dan wordt het evenement definitief afgelast en ontvang iedereen met een kaartje een evenementenvoucher.

Voorwaarden

De ACM heeft voorwaarden gesteld aan de regeling. In de eerste plaats is de waarde van de voucher gelijk aan het bedrag dat is betaald, inclusief bijkomende kosten. In de tweede plaats is de voucher tot 12 maanden na uitgifte in te wisselen. Het gekozen evenement mag verder in de toekomst liggen. Wie geen gebruik wil maken van een voucher, heeft recht op terugbetaling van het geld.

Failliet

Houders van een ticket zijn niet verplicht verplaatsing van het evenement of een voucher te accepteren. Iedere consument heeft in principe altijd recht op terugbetaling. In praktijk kan dat betekenen dat de evenementorganisator failliet gaat, omdat er onvoldoende geld in kas is. Formeel heeft een consument dan nog steeds recht op geld terug, in praktijk staan consumenten achterin de rij schuldeisers en is de kans erg klein dat zij hun geld terugkrijgen. Juist om dit te voorkomen is de evenementenvoucher in het leven groepen.

Bron: Europees Consumenten Centrum, Bewaarjeticket.nl

 

Auteur