Een onmisbaar instrument in de strijd tegen corona: de app. Nederland is inmiddels begonnen met een proef, maar veel landen hebben hem al uitgerold en op de bevolking losgelaten. Hij wordt echter weinig gedownload en in veel landen is de privacy niet op orde.
In veel landen konden instanties precies zien op welke plek wie geweest was. Denk aan China, Zuid-Korea, Qatar en Koeweit. Maar ook hier in Europa zijn er fouten gemaakt. In Noorwegen was men vrolijk bezig met ontwikkelen, totdat Amnesty International zich ermee bemoeide. Die typeerde de app als een 'massasurveillancemiddel'. De app bleek locatiegegevens bij te houden die centraal werden opgeslagen. 1,4 miljoen mensen hadden hem al op hun telefoon staan, maar uiteindelijk werd de app gewoon uitgeschakeld.
Waarom een app?
De app zou contactonderzoek moeten vergemakkelijken. Word je ziek, dan toont de app bij wie de zieke persoon in de buurt is geweest, of die mensen mogelijk zijn besmet. Die mensen kunnen zichzelf dan laten testen of isoleren. Apple en Google werkten samen aan een systeem via Bluetooth. De gegevens worden dan niet centraal opgeslagen, maar op de telefoon. Maar weinig landen hebben die technologie daadwerkelijk gebruik. Als iemand ziek wordt toont de app wie bij die zieke persoon in de buurt is geweest en mogelijk is besmet. Diegene kan zich dan laten testen en in zelfisolatie gaan.
Apple en Google sloegen in april de handen ineen. Zij ontwikkelden een systeem dat werkt via bluetooth. De gegevens worden niet centraal opgeslagen, maar op de telefoon. Probleem is dat niet alle landen dat systeem hebben overgenomen. Frankrijk, bijvoorbeeld, slaat alle data inderdaad centraal op. Gevolg: maar een klein gedeelte van de bevolking ziet de app zitten: tien keer minder dan in Duitsland, waar de app al wel 12 miljoen keer is gedownload. Maar dit is nog altijd maar 20% van de bevolking. In de Verenigde Staten hebben slechts drie staten toegezegd dat ze de software van Apple en Google gaan gebruiken. Alabama, North Dakota en South Carolina. Of neem Italië. Hun app is al 4 miljoen keer gedownload op een bevolking van bijna 60 miljoen, dat is nog geen 7 procent.
Weinig succesvol
Als je alles bij elkaar optelt: in de meeste landen heeft ongeveer 1 op de 10 mensen, of 10%, hem op zijn telefoon gezet. Dat is te weinig: voor een succes moet minstens 60% van de bevolking heb gebruiken! Uit andere, recente onderzoeken blijkt echter dat ook lagere aantallen wel een effect kunnen hebben om corona-besmettingen te traceren.
In Nederland zou ongeveer een derde (33%) van de mensen de corona-app installeren, blijkt uit onderzoek. Net zo'n grote groep ziet de app totaal niet zitten.
Bron: RTL Nieuws