Deze hartverwarmende initiatieven ontstonden dankzij corona

Getty Images

Het coronavirus heeft een groot deel van ons leven stilgelegd, maar het heeft er ook voor gezorgd dat we vaker omkijken naar de mensen om ons heen en de kleine dingen meer waarderen. Wij zetten positieve initiatieven op een rij die het coronavirus ons heeft gebracht.

Deelkastje

Astrid Broekhuizen heeft een klein kastje met voedselproducten die iedereen mag pakken voor haar huis in Nijkerk. Het is een ‘deelkastje’, dus iets erin zetten mag ook. Het kastje is er voor iedereen, maar vooral voor mensen die financieel niet altijd de middelen hebben om iets extra's te kopen. Astrid houdt de kast zelf bij en zet er regelmatig wat in, zoals blikken soep en pakken rijst. ‘Het gaat vooral om houdbare producten’, zegt ze tegen Omroep Gelderland. Astrid hoopt dat meer mensen een kastje bij hun huis willen plaatsen. 

Gehaakte bloemetjes

Overal in Nederland hangen gehaakte bloemetjes van 'het bloemenvrouwtje'. Aan de bloemetjes hangt een briefje met het verzoek om iemand in een verpleeghuis een kaartje te sturen. Wendy Mak is de creatieve geest achter de fleurige bloemetjes. Ze begon tijdens de eerste lockdown met het haken van de bloemetjes om haar vader in een verpleeghuis op te vrolijken. Inmiddels krijgt ze hulp van ijverige haaksters in het hele land, en hangen hulp-bloemenvrouwtjes de maaksels overal op. 

Wil je ook iemand opfleuren? Stuur een mailtje naar het Bloemenvrouwtje (bloemenvrouwtje2020@gmail.com) en zij geeft jou het adres van ouderen die in deze coronatijd eenzaam zijn. Benieuwd naar de plekken waar een ‘aandachtskaartje’ hangt? Kijk dan op de Facebook of Instagram van het Bloemenvrouwtje. En wil je aanhaken? Dat geeft ze je graag het patroon.

 

Bakken tegen eenzaamheid

De Gemeente Amsterdam roept inwoners op om op zondag 17 januari een lekkere taart te bakken en deze de volgende dag naar een zorg- of daklozenlocatie in de buurt brengen. Maandag 18 januari is het namelijk Blue Monday, ook wel depridag genoemd, maar met dit hartverwarmende initiatief maken we deze dag samen wat dragelijker. Wat ons betreft hoeft dit leuke idee zich trouwens niet tot één dag te beperken, zorg- en daklozenlocaties zijn vast iedere dag van het jaar blij met appeltaart!

Raampraat

Ontwerpbureau Muzus bedacht een initiatief om buurtgenoten dichter bij elkaar te brengen in coronatijd. Raampraat is een reeks ontwerpen voor posters die je voor je raam kunt hangen. Op die manier kun je op veilige afstand, actief en op een luchtige manier verbintenis kunt zoeken met andere mensen. De posters zijn gratis te downloaden en je kunt ze personaliseren.

Gratis online sporten

Ook goed nieuws vanuit de sportscholen. Arie Boomsma vertelt op Instagram: "Nu de gyms langer dicht blijven slaan Vondelgym, BasicFit, FitforFree en nog veel meer sportbedrijven in Nederland de handen ineen en zetten we de lessen en trainingen die we nu voor onze leden maken allemaal op één vrij toegankelijk platform, zodat iedere Nederlander er online gebruik van kan maken.” Een unieke samenwerking; bedrijven die elkaar veelal als concurrent zien trekken nu samen op om de mensen in beweging te brengen (en houden). In de komende dagen meer nieuws, en ook de url, zodat je als sportbedrijf mee kunt doen.

 

Kijk door een raam aan de andere kant van de wereld

Ben je jouw uitzicht beu? Daar heeft de website WindowSwap iets op bedacht: met een druk op de knop kijk je zomaar uit het raam van iemand anders, ergens anders op de wereld. Zo kijk je ineens naar een tropisch regenwoud in Zuid-Amerika, naar een kat op de vensterbank in Schotland of naar een met sneeuw bedekt landschap in Groenland. De livestreams draaien 24 uur per dag en je kunt met of zonder geluid kijken. 

Kaarten of brieven sturen

Fysiek contact onderhouden met vrienden, familie en bekenden is tijdens de lockdown een stuk lastiger geworden. Dat betekent niet dat we elkaar uit het oog hoeven te verliezen! Zo zijn er veel initiatieven gestart om vaker een kaart of brief te schrijven en die op te sturen naar je dierbaren. Wie wil er nou geen echte handgeschreven post op zijn deurmat? 

Wil je er niet op uit trekken om kaarten en postzegels te kopen, dan kun je je kaart ook digitaal schrijven via bijvoorbeeld sites als Greetz of Omapost. Je kaartje wordt dan geprint en bij de ontvanger bezorgd.

Getty Images