De Nederlandse coronanotificatie-app wordt begin julie getest. Half juli zou hij dan voor heel Nederland beschikbaar moeten zijn. Maar wat is het nut, en hoe zit het met onze privacy?
Honderd Twentenaren mogen straks als eerste de app gaan testen. Er is gekozen voor een platform van Apple en Google. Nederland voegt eigen teksten en integratie met de GGD toe. De app wordt getest op gebruikersvriendelijkheid, veiligheid en privacy.
Wat doet de app?
Deze speciale app geeft je telefoon opdracht bij te houden welke andere telefoon met dezelfde app langer dan tien minuten in je nabijheid is. Als een gebruiker positief test op corona, dan krijgt deze van de GGD een unieke code - om te voorkomen dat mensen zichzelf als besmet kunnen inschrijven terwijl ze dat helemaal niet zijn. Deze code wordt doorgestuurd naar een server, waarschijnlijk bij de Belastingdienst, waar je gegevens worden geregistreerd (maar wel anoniem). Alle gebruikers krijgen dagelijks een update van deze lijst op hun app.
Blijkt dat je bij een besmet persoon in de buurt was, de afgelopen twee weken? Dan krijg je een advies, gebaseerd op tijdsduur, het contact en de afstand. Je mag zelf beslissen wat je ermee doet: in zelfquarantine gaan, een test aanvragen, of gewoon niets doen.
Maar werkt het ook?
Uit een test in Vught bleek dat de gebruikte techniek (met gebruik van Bluetooth) voor zo'n 75% betrouwbaar is. Als je telefoon onderin je tas zit, kan het zijn dat een contact wordt gemist. Een mobiel of tafel heeft iets meer bereik dan noodzakelijk. Wat voor invloed dit gaat hebben op de verdere verspreiding van het virus is moeilijk te zeggen, dat kan pas worden gemeten als veel mensen hem hebben gedownload en gebruikt. De app is overigens geen vervanging voor een echte corona-test - dat je bij iemand in de buurt bent geweest die ziek was, zegt in principe nog niets.
De corona-app is internationaal
In Duitsland is sinds kort een app beschikbaar: de Corona Warn App. 15% van de bevolking heeft hem gedownload, wat volgens kenners genoeg is om nut te hebben voor de GGD. Na een wee kregen 341 mensen een waarschuwing over contact met een besmet persoon/ In Frankrijk is men al drie weken bezig met de Stop Covid-app, die de gegevens opslaat op een overheidsserver. Dat is niet onomstreden: de privacy is minder gewaarborgd dan bij een decentrale server van Google of Apple. Slechts 2% van de Fransen zag de app zitten. 14 mensen zijn gewaarschuwd.
De Nederlandse app heeft straks wel verbinding met de Duitse variant, maar niet de Franse. De EU wil dat alle apps gaan samewerken, maar centrale servers zoals de Franse mogen niet, vanwege de privacy. De EU zet Frankrijk dan ook onder druk om dit te veranderen.
Hoe zit het met mijn privacy?
Daar wordt extra aandacht aan besteed. Om te voorkomen dat je identiteit bekend wordt, zendt je telefoon wisselende identificatienummers uit die andere telefoons kunnen oppikken. Word je positief getest, dan worden al die nummers geupload naar de server. Volgens de ontwikkelaars is het theoretisch mogelijk dat een identificatienummer wordt herleid tot een concreet persoon, maar die procedure zou ''zeer complex en onwaarschijnlijk'' zijn.
Volgens Hoogleraar Techniek en Internationaal Recht Lokke Moerel zit het wel goed, maar is meer duidelijkheid nodig. ‘Het komt nu aan op details; hoelang worden data bewaard, is de toegang goed beveiligd, hebben Apple en Google toegang?’
Openstaande vragen zijn nog: of iedereen zich wel kan laten testen na een notificatie, of de app voor iedereen begrijpelijk is en of is gewaarborgd dat werkgevers de app niet verplicht mogen stellen. Dat moet de politiek wel goed regelen.