Hebben wij als stel recht op een 'partnerprik'?
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kan ik mij samen met mijn partner laten vaccineren?
In principe is de uitnodiging voor vaccinatie individueel en niet per echtpaar of gezin. De volgorde van vaccinatie hangt van veel factoren af, dat is te zien in het laatste vaccinatieschema. Leeftijd is een belangrijke factor. Als je veel in leeftijd scheelt, heb je dus grote kans dat er een paar weken of zelfs maanden tussen de vaccinatie van beide partners zit. Maar er zijn een paar mogelijkheden, waarbij je mogelijk toch samen geprikt kan worden:
Tegelijkertijd een brief
Als je een brief ontvangt, kun je een afspraak maken voor coronavaccinatie. Zonder brief kun je geen afspraak maken. In de brief staat ook op welke manier je een afspraak kunt maken voor coronavaccinatie. Als je allebei een brief hebt, kun je natuurlijk proberen de afspraken dicht bij elkaar te plannen.
Allebei niet mobiel
In bepaalde gevallen geeft de huisarts het vaccin. Bijvoorbeeld als je niet in staat bent om naar de ggd-priklocatie te komen (‘niet-mobiele patiënten’). Dat kan bij de praktijk, of thuis. Als je allebei in aanmerking komt voor een prik van de huisarts, dan kun je de afspraken proberen bij elkaar in de buurt te plannen.
Allebei tussen de 60-64 jaar
De mensen van 60, 61, 62, 63 en 64 jaar, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down krijgen ook de prik bij de huisarts. Dit gaat per provincie. De huisarts stuurt een uitnodiging en daarna maak je een afspraak, dus het kan zijn dat je zo toch snel na elkaar geprikt kunt worden.
Samen naar de priklocatie
Bij voorkeur ga je alleen naar de priklocatie, maar als dat moeizaam is, kun je samen gaan, ook al word je niet samen gevaccineerd. Er mag namelijk een begeleider mee, maar die moet wel aangemeld worden bij het maken van de afspraak.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Rijksoverheid