Nepnieuws rondom coronavirus: zo trapt u er niet in

Getty Images

‘Negen mensen overleden aan coronavirus in ziekenhuis Breda’. Die boodschap werd eerder verspreid door het Twitteraccount @coronanederland. Nepnieuws. Net als een bericht dat via WhatsApp wordt rondgestuurd waarin staat dat warm water drinken tegen het virus helpt. Zo trapt u niet in nepnieuws.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

1. Controleer waar het bericht vandaan komt

Ziet u een bericht op social media? Bijvoorbeeld op Facebook, Twitter, of Instagram? Dit zijn plekken waar nepnieuws vaak en snel wordt verspreid. Wees extra kritisch op deze berichten.

2. Check de afzender

Mensen die nepnieuws verspreiden, doen dat vaak met nepaccounts. Ziet u een bericht op social media en twijfelt u aan de echtheid? Klik door naar het account dat het bericht heeft verspreid. Officiële profielen van beroemde personen, journalisten en mediabedrijven hebben vaak een blauw vinkje naast hun naam staan. Dat betekent dat zij het profiel zelf hebben gemaakt: het profiel is te vertrouwen. (zie foto hieronder voor het blauwe vinkje van de RIVM)

Getty Images

3. Check de website

Nepnieuws lijkt vaak verdacht veel op echt nieuws. Ziet u een bericht op Twitter en wordt u doorverwezen naar een onbekende website waar het nieuws staat? Zoek op die website naar een pagina als ‘disclaimer’ of ‘over ons’. Daarin kun je zien wie er achter de website zit. Bij nepnieuws is dit vaak onbekend. Bestaat zo’n pagina dus niet, dan vertrouwt u het bericht beter ook niet.

4. Controleer de bron

Nepberichten bevatten vaak een bron die ook is verzonnen. Een ooggetuige of een onderzoek bijvoorbeeld. Check de bron in een zoekmachine, bijvoorbeeld Google, als u twijfelt aan de echtheid van het bericht.

5. Check andere sites

Ziet u een nieuwsbericht alleen op Facebook, Twitter of op WhatsApp? Dan kunt u twijfelen aan de echtheid. Zoek voor de zekerheid via Google op enkele steekwoorden uit het bericht en controleer of het nieuws ook op andere websites te zien is.

Getty Images

Een nepbericht over het coronavirus dat via WhatsApp wordt verspreid.

6. Controleer foto’s en video’s

Foto’s en video’s uit nepberichten kunnen heftige emoties bij de kijker oproepen. De maker wil graag dat het bericht zoveel mogelijk wordt gedeeld en speelt daarom in op de emotie. Een foto kun je opslaan en bijvoorbeeld in Google Images uploaden. Vervolgens zie je waar de foto op internet nog meer te vinden is. Een foto hoort misschien wel bij een heel ander verhaal.

7. Consumeer nieuws via betrouwbare sites

Wie zeker wil zijn van juiste informatie rondom het coronavirus, raadpleegt alleen betrouwbare instanties en bekende mediabedrijven. Wij raden bijvoorbeeld de website van het RIVM aan. Klik hier om naar de actuele informatie rondom het coronavirus te gaan.

Ten slotte: deel een bericht op social media waarvan de afzender onbekend is nooit zomaar. Dat geldt ook voor berichten die worden doorgestuurd via WhatsApp. Blijf altijd kritisch en doorloop voor de zekerheid deze checklist. Nepnieuws kan, zeker rondom gezondheidsthema’s, zeer gevaarlijk zijn. 

Getty Images

Nepnieuws verspreid via nepaccount @coronanederland.

Bron: Rijksoverheid

Auteur