Het dragen van een mondkapje en afstand houden - deze maatregelen verlagen het risico op covid-19 flink. Dat blijkt uit een nieuwe onderzoeksanalyse in het medisch tijdschrift The BMJ.
De wetenschappers hebben 72 onderzoeken naar coronamaatregelen verzameld. Daarvan keken 8 onderzoeken echt naar het effect van coronamaatregelen op het risico van het krijgen van coronaziekte (covid-19). De resultaten: het dragen van een mondmasker halveert het risico op coronaziekte in de bevolking. Deze maatregel is daarmee erg effectief. Afstand houden geeft een kwart minder gevallen van covid-19. Dat is dus een goede tweede. Handen wassen halveert ook het risico, maar hierbij bestaat er veel onzekerheid in de cijfers. Die waaieren enorm uit. Door die onzekerheid kun je deze conclusie dus nog niet trekken.
Welke afstand
De wetenschappers konden ook geen conclusies te trekken over andere coronamaatregelen. Dus of maatregelen zoals quarantaine, isolatie, harde lockdowns, sluiten van grenzen, scholen of werkplekken helpen, kunnen ze met deze verzameling onderzoeken niet zeggen. Deze maatregelen hebben natuurlijk ook negatieve effecten, die moeten worden afgewogen. Het onderzoek wees ook niet uit welke afstand het beste is: 1, 1,5 of 2 meter of misschien meer. Daar moeten nog gegevens over worden verzameld.
Zelfgenaaid of chirurgisch
Een andere vraag die het onderzoek niet kon beantwoorden is die over het soort mondmasker. Werken de zelf genaaide stoffen mondmaskers, die mensen steeds uit hun jaszak halen wel zo goed? In Duitsland en Oostenrijk dragen mensen een veel geavanceerder chirurgisch of FFP2-mondkapje (ook wel N95). Een artikel in NRC over deze kwestie concludeerde dat het soort mondkapje niet uitmaakte. Een stoffen mondkapje werkt goed, zo lang het maar goed aansluit op het gezicht en mond en neus tegelijk kan bedekken. Alleen mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen van de overheid het advies om een medisch mondmasker te dragen.