Voorkom besmetting coronavirus via de ogen
Als je het coronavirus (COVID-19) hebt, dan kun je last hebben van bekende symptomen als hoesten, niezen en koorts. Wist je alleen al dat je ook een oogontsteking kunt hebben, zelfs nog voordat je weet dat je besmet bent? Zo kan het virus zich waarschijnlijk ook verspreiden via je ogen. Ook al is de kans klein en het verband tussen corona en een oogontsteking nog niet zeker, het is wel iets om op te letten.
Inmiddels is duidelijk hoe het coronavirus zich verspreidt: door het inademen van speekseldruppeltjes in de lucht nadat iemand hoest of niest, of doordat je ze op je handen krijgt. Minder bekend is nog dat wanneer je besmet bent met het coronavirus je anderen ook kunt besmetten via je ogen door bijvoorbeeld traanvocht. Het virus kan dan bij de ander in de luchtwegen terechtkomen en infecties veroorzaken, zoals een oogontsteking.
Hierdoor lijkt het erop dat coronapatiënten met een ontsteking aan het oog meer risico vormen om anderen te besmetten dan patiënten zonder deze aandoening. Uit onderzoek blijkt dat één tot drie procent van de patiënten een oogontsteking heeft, wat veroorzaakt wordt door het coronavirus.
Oogontsteking
Als je last hebt van een oogontsteking, ook wel virale conjunctivitis genaamd, is het bindvlies van het oog ontstoken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, meestal is het een bacteriële of virale infectie, zoals waarschijnlijk ook het coronavirus kan veroorzaken. Een ontstoken oog is rood en pijnlijk. Ook kan er slijm of pus uit het oog komen. De ontsteking wordt op dezelfde manier behandeld als een 'normaal' rood oog.
Er zijn van meerdere mensen die het coronavirus hadden bekend dat zij naast de bekende symptomen, zoals hoesten, niezen, benauwdheid en/of koorts, ook last hadden van een ontsteking aan hun oog. Zo zijn er verhalen van Chinese artsen die coronapatiënten behandelden zonder oogbescherming, en denken dat ze daardoor besmet raakten met het virus. In de meeste gevallen kregen zij eerst een oogontsteking, waarna andere symptomen als koorts en zelfs longontsteking volgden.
Verband oogontsteking en het coronavirus
Wel een kanttekening: er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen oogontsteking en het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2 of COVID-19). Er is vooral nog ‘anekdotisch’ bewijs zoals dat heet, wat bestaat uit verhalen van mensen. Daarnaast is er onderzoek gedaan bij 31 coronapatiënten, van wie er negen ernstig aan toe waren. Hiervan was slechts één patiënt die oogontsteking had veroorzaakt door het coronavirus. Je kunt deze onderzoeken nog niet betrouwbaar genoeg noemen, maar het geeft wel aan dat er wel degelijk een verband is.
Raak zo min mogelijk je gezicht aan
Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en je goed aan de hygiënemaatregelen te houden, zoals het regelmatig wassen van je handen en het zo min mogelijk aanraken van je gezicht. Het RIVM adviseert al medisch personeel, zoals artsen en verpleegkundigen, tijdens het behandelen van coronapatiënten – naast de reguliere beschermingsmiddelen – speciale beschermingsbrillen op te doen.
Meer onderzoek nodig
Let op: er is nog onvoldoende bewijs dat een ontsteking aan het oog past bij een van de symptomen van het coronavirus. Daarom is deze aandoening (nog) niet in de officiële lijst van symptomen van het coronavirus van het RIVM opgenomen. Heb je een oogontsteking en verder geen symptomen van het coronavirus, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat je besmet bent met het virus. Check voor alle actuele adviezen rondom het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Hoe lang ben je eigenlijk besmettelijk als je last hebt van coronasymptomen? Huisarts Bart Timmers geeft in onderstaande video antwoord op deze vraag. Klik hier om meer video's van dokter Bart te bekijken.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- RIVM
- Thuisarts
- CEBM.net
- AAO.org