Solidariteit en hartverwarmende initiatieven in tijden van corona

Getty Images

De corona crisis brengt gelukkig ook enkele lichtpuntjes.

Ruim zeven miljoen Nederlanders zagen maandagavond hoe premier Mark Rutte in zijn tien minuten durende speech een oproep deed tot saamhorigheid in Nederland. “Bij alle onzekerheden die er zijn, is één ding volstrekt duidelijk: we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.” Nederlanders geven hier massaal gehoor aan.

Op Facebook bieden mensen via de hashtag #coronahulp collectief hun hulp aan, of vragen ze hier juist om. Voor mensen in thuisisolatie is er bijvoorbeeld een WhatsApp-groep opgezet waarin zij met elkaar de behoefte aan sociaal contact kunnen invullen, en doet een vrouw uit Amsterdam een oproep om ook in Nederland Italiaanse warmte tentoon te spreiden. Waar de Italianen samen zingen, wordt de nuchtere Nederlander opgeroepen om samen ‘s morgens koffie te drinken. Om 10.00 uur 's morgens op het balkon of in de tuin: groet je mede-koffiedrinkers, zwaai naar elkaar of knoop een gesprek aan.


Coronamaatjes

In Almere is het initiatief Coronamaatjes gestart. Almeerders met een kwetsbare gezondheid kunnen via Facebook om hulp vragen, en inwoners die iets voor hen willen betekenen kunnen zich hier aanmelden. Ook in onder meer Salland, Utrecht, Nijmegen en Venray duiken dit soort initiatieven op.

Van het doen van boodschappen en de hond uitlaten tot het in contact brengen van telefoonmaatjes: alle soorten hulp worden aangeboden. Telefoonmaatjes kunnen bijvoorbeeld dagelijks even met elkaar bellen of samen een spelletje spelen. Duizenden mensen zijn al lid geworden van deze groepen. Zo hebben ook al 15.000 mensen zich aangemeld voor een door studenten opgerichte website om hulpzoekenden met vrijwilligers in contact te brengen.

De Facebook-zoekterm ‘Corona durf te vragen’ wordt veel gebruikt om lokale initiatieven de wereld in te helpen.


Ouderenuurtje in de supermarkt

Verschillende supermarkten wordt op sociale media gevraagd om een seniorenuurtje in te lassen. Deze groep is extra kwetsbaar voor de gevolgen van het virus, en velen van hen proberen hun contacten daarom zoveel mogelijk te beperken. Ook het doen van boodschappen vormt een gevaar voor de ouderen. Niet alleen de contacten zijn een risico, zij dreigen ook te worden overlopen door hamsteraars. In verschillende regio’s worden dergelijke momenten al ingepland.


Alternatief voor muzikale avonden

Een van de eerste coronamaatregelen die werd getroffen was het verbod op alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen. Beurzen en bruiloften vielen hierdoor in het water, maar ook vrijwel alle poppodia waren hierdoor genoodzaakt de geplande evenementen afzeggen. Ook in tijden van nood blijken muzikanten creatief.

De Limburgse band DeWolff zag zijn Europese tournee gecanceld worden, maar besloot zaterdag in de Muziekgieterij een ‘online concert’ te geven dat via de site van de Maastrichtse zaal te volgen was. Ook leden van The Kik gaven zaterdag een online akoestisch miniconcert. Eindhoven Rockcity bedacht ‘The Isolation Sessions’  vanuit de studio, om in tijden van corona toch de liefhebbers van live-concerten te kunnen voorzien.
 

Auteur