Het ‘Oxford’-vaccin en het Chinese CanSino-vaccin laten goede resultaten zien bij gezonde vrijwilligers, volgens twee nieuwe onderzoeken in The Lancet. Probleem is wel dat het minder goed werkt bij ouderen, die juist kwetsbaarder zijn voor covid.
Beide vaccins bevatten een verbouwd verkoudheidsvirus met een corona-fragment. Het zijn twee van de koplopers van de meer dan honderd kandidaat-coronavaccins die nu onderzocht worden. Het medisch vakblad The Lancet meldde 20 juli dat beide vaccins goede resultaten boekte in een onderzoek bij gezonde vrijwilligers. Het Oxford-vaccin is bedacht door de Oxford-universiteit en wordt verder ontwikkeld door farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Het CaSino-vaccin is in het Chinese Wuhan is ontwikkeld.
Milde bijwerkingen
De vaccins zijn ieder getest bij ongeveer 500 gezonde vrijwilligers. Na een maand had vrijwel iedereen antilichamen tegen het coronavirus en kwamen de T-cellen in het geweer. Een dubbele werking dus. Er waren geen grote bijwerkingen. Een beetje spierpijn, een koortsig gevoel, hoofdpijn en spierpijn op de prikplaats. Met een paracetamol was de pijn goed te doen, licht Lancet hoofdredacteur Richard Horton toe in deze podcast over de studieresultaten.
Onderzoek bij ouderen
Het Oxford-vaccin is alleen getest bij 18- tot 55-jarige vrijwilligers. Het Chinese vaccin ruimer, bij mensen tot 83 jaar. Hoe belangrijk dat is blijkt uit de resultaten: de ouderen reageerden wat slechter op het vaccin dan de jongeren. Mogelijk hebben ouderen een tweede of een hogere dosis nodig van het vaccin, vermoedt Lancet hoofdredacteur Horton. Dat is eeen belangrijke vraag, waar in de vervolgonderzoeken antwoord op moet komen voor het vaccin op de markt kan komen.
Wanneer is het klaar?
Of de vaccins echt covid kunnen voorkomen, is met deze onderzoeken nog niet gezegd. Daar is het fase 3-onderzoek nog voor nodig. Deze onderzoeken vinden nu plaats in landen waar veel mensen besmet zijn met het coronavirus: Groot Brittannië, Brazilië en Zuid Afrika. Horton is het niet eens met de positieve schattingen dat we dit jaar nog een vaccin hebben. ‘Eind dit jaar hebben we nog geen vaccin, als het er eind 2021 is, hebben we het ongelofelijk goed gedaan.
Rijkste mensen eerst
Het Oxford-vaccin was ingekocht door Nederland en drie andere Europese landen. De hoofdredacteur van de Lancet is daar niet over te spreken. ‘Nu lijkt het erop dat de rijkste landen het vaccin eerst krijgen. Het zou beter zijn als de kwetsbare groepen juist vooraan in de rij mogen staan. Ouderen, mensen met andere ziekte, zwarte minderheden, mensen die in de zorg werken of in supermarkten. Er is nu een gevaar dat de mensen die het meest gevaar lopen geen toegang hebben.’
Meer lezen over coronavaccins:
Waarom vaccins slechter werken bij ouderen.
Welk coronavaccin heeft de overheid voor ons gekocht?