Het coronavirus is teruggedrongen, maar nog lang niet weg. Wie durft z’n vader of moeder naar het verpleeghuis te brengen?
Er zijn lege kamers en lege bedden in de Nederlandse verpleeghuizen. Sinds het begin van dit jaar is de bezettingsgraad in verpleeghuizen afgenomen met 4 procent. Dat wil zeggen dat er in het hele land bijna 6000 plekken zijn vrijgekomen in de instellingen voor langdurige zorg, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Tegelijkertijd is het aantal wachtenden toegenomen. De wachtlijsten voor verpleeghuiszorg werden langer, ondanks de lege plekken.
Wat is er aan de hand?
Door de coronacrisis was het sterftecijfer in de meeste verpleeghuizen hoger dan normaal. Daardoor kwamen er kamers vrij, maar die bleven leeg. Allereerst omdat het verpleeghuis zelf geen nieuwe bewoners wilde toelaten. Maar ook, omdat familieleden van ouderen die op de wachtlijst stonden, hun beurt voorbij laten gaan. Ze stellen de opname van hun familielid uit, uit angst voor een ‘lockdown’ en voor besmetting met het virus. De daling van de bezettingsgraad lijkt inmiddels wel gestopt, laat de NZa weten. Wat helpt, is dat per 1 juli zijn de bezoekregelingen voor de Nederlandse verpleeghuizen behoorlijk werden versoepeld. Meerdere bezoekers per bewoner zijn weer welkom. Al is het nieuwe normaal is nog niet het oude normaal. Afstand bewaren blijft het credo, knuffelen is er nog niet bij.
Angst voor lockdown
Veel families twijfelden of twijfelen nog steeds, of ze hun vader of moeder naar het verpleeghuis willen laten gaan. Ook al is de indicatie voor verpleeghuiszorg er. Want wát als het virus opnieuw gaat rondwaren in het verpleeghuis? Er zijn voorbeelden bekend van verpleeghuizen die ook na de ‘lockdown’ van het voorjaar 2020, toch weer op slot gingen. Een van de verpleeghuizen die opnieuw dicht zijn gegaan, is de Tweemaster in Maassluis. Daar bleken zes bewoners besmet te zijn met het coronavirus. En werd er direct weer een bezoekverbod ingevoerd.
Is de angst terecht?
Het gevaar van besmetting is niet geweken. Toch is niet aannemelijk, dat alle verpleeghuizen weer afgegrendeld zullen gaan worden van de buitenwereld. Alleen de verpleeghuizen waar een uitbraak is, zullen op slot gaan. En zelfs dat niet. “Soms lukt het om een afdeling te isoleren en wel bezoekers toe te laten in de rest van het huis. Maar dat gaat lang niet altijd en dan geldt een lockdown voor het hele verpleeghuis”, aldus Erik Bosman van Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties. Maatwerk dus, per verpleeghuis.
Druk op mantelzorgers neemt toe
Een indicatie voor verpleeghuiszorg wordt niet zomaar gegeven. Dan is die zorg ook écht nodig. Op het moment dat de familie besluit dat vader of moeder thuis blijft wonen, wordt het beroep op de thuiszorg én op de mantelzorgers groter. Zorginstelling Het Spectrum in Dordrecht luidde in het Algemeen Dagblad de alarmklok: “De druk op mantelzorgers wordt straks veel te hoog.” Bij Het Spectrum merken ze dat er vaker ‘crisissituaties’ ontstaan door uitstel van verhuizing naar het verpleeghuis. Maar het goede nieuws is, dat ook hier de daling van de bezettingsgraad is gestopt. De situatie is verbeterd ten opzichte van een paar weken eerder. De angst voor het virus neemt af, het vertrouwen in het verpleeghuis groeit weer.