'Ga niet naar de kerstborrel of opa en oma met kerst als je klachten hebt'
Er is een flinke toename van het aantal mensen met corona: het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater steeg de afgelopen weken sterk en ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Wat is de laatste stand van zaken? Is testen nodig? En moeten we ons - met de feestdagen in het vooruitzicht - zorgen maken?
1. Hoe snel neemt het aantal besmettingen met corona toe?
Al sinds de zomer ziet het RIVM een stijging van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Afgelopen week was er een enorme piek te zien: een toename van maar liefst 57 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg naar ruim 900 patiënten. Er is overigens niet alleen een stijging van het aantal mensen met corona te zien. Ook andere virussen - zoals het RS-virus - en bacteriën zorgen voor luchtweginfecties.
2. Is testen nodig?
Een zelftest afnemen hoeft niet meer. Sinds maart 2023 is het bij de GGD ook niet meer mogelijk om een test te doen. Het advies is - net als bij andere luchtweginfecties - om thuis te blijven als je ziek, grieperig of verkouden bent. Daarnaast is het verstandig risicogroepen te mijden, in je elleboog te niezen en hoesten en binnenruimtes te ventileren. "Kwetsbaren blijven een risicogroep", stelt Chantal Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc in Nijmegen op de website van RTLnieuws. "Ga niet naar de kerstborrel of met kerst naar opa en oma als je klachten hebt", aldus Rovers.
Wil je het zeker weten? Dan kun je natuurlijk altijd een zelftest halen bij de apotheek of drogist en testen.
3. Vaccineren?
Sinds oktober wordt de boosterprik aangeboden aan 60-plussers. Van deze groep ging 43 procent tot nu toe het vaccin halen. Deze booster blijkt een stuk beter te werken tegen ernstige covid dan het booster van vorig jaar. Het vaccin beschermt ouderen voor ruim 70 procent tegen opname in het ziekenhuis of op de intensive care. De boosterprik is speciaal gericht tegen de omikronvariant, de variant die sinds begin 2022 dominant is. Tot 22 december 2023 is het nog mogelijk deze prik te halen. Meer informatie kun je op deze website vinden: mijnvraagovercorona.nl/nl/vaccineren/najaarsronde-coronaprik
4. Moeten we ons zorgen maken?
De verwachting is dat het aantal besmettingen de komende tijd - ook doordat rond de feestdagen veel mensen bij elkaar komen - verder zal toenemen. Dus ook het aantal ziekenhuisopnames. Maar taferelen zoals tijdens het begin van de pandemie worden niet verwacht. "Het is niet direct zorgwekkend", zegt een woordvoerder van het RIVM in het Parool. "We hebben afweer opgebouwd, door vaccinaties en doordat velen het virus al hebben gehad. De variant die nu rondgaat, is veel minder ziekmakend dan die van de afgelopen jaren."
Wat deskundigen wel benadrukken, is dat corona niet als een griepje gezien kan worden. Van corona kun je goed ziek worden en langdurig klachten krijgen.
De overheid geeft geen specifiek advies meer omtrent corona, maar heeft wel algemene adviezen die gelden bij luchtweginfecties:
- Ben je ziek? Blijf thuis.
- Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever.
- Hoest en nies in uw elleboog.
- Houd afstand tot anderen.
- Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
- Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag dan een mondneusmasker.
- Rijksoverheid
- RTL Nieuws
- Volkskrant
- NOS
- Parool