Alles over rimpelvullers

Complicaties behandelen

Getty Images

Injectables is een verzamelnaam voor rimpelvullers die via een injectie in of onder de huid, of in de spiertjes van het gezicht worden aangebracht. Het doel van injectables is oneffenheden wegwerken, rimpeltjes verminderen en diepere lijnen opvullen. Maar wat als er complicaties optreden?

Injectables worden in de cosmetische geneeskunde en in de plastisch-esthetische chirurgie veel toegepast bij gezichtsbehandelingen. Ze kunnen tijdelijk, semipermanent of permanent van aard zijn; hoe korter de werking van de injectable hoe minder kans op complicaties.

Mogelijke complicaties

Over de permanente injectables wordt op dit moment veel ophef gemaakt, omdat het gebruik ervan niet zonder risico is. Mogelijke complicaties van permanente injectables zijn: verhar-dingen, kapselvorming, toenemende zwellingen, granulomen en ontstekingen.

Vroeger was een chirurgische ingreep de enige oplossing bij ernstige complicaties van permanente injectables. De nieuwe ILT lasermethode biedt sinds kort een alternatieve - niet snijdende - therapie.

Tijdelijke injectables bestaan volledig uit biologische, afbreekbare stoffen en hebben doorgaans een duurzaamheid van 6 maanden tot ruim 1 jaar. Semipermanente injectables hebben een duurzaamheid van enkele jaren. Permanente injectables zijn niet afbreekbaar en hebben daarom een blijvend effect.

Twee soorten injectables

1) Fillers

  • opvullen van rimpels, oneffenheden en littekens wegwerken, onderhuids opvullen van diepe lijnen
  • tijdelijk, semipermanent of permanent van aard
  • op basis van verschillende stoffen, zoals hyaluronzuur, calcium-hydroxylapatiet, collageen, siliconenolie, et cetera
  • merknamen tijdelijke fillers: Juvéderm, Surgiderm, Esthélis, Radiesse, Restylane
  • merknamen semipermanente fillers: Beautical, Sculptra
  • merknamen permanente fillers: Dermalive, Artecoll, Bio-Alcamid, Aquamid, PMS siliconenolie

2) Botuline toxine

  • neurologisch medicijn dat de spiercontractie vermindert
  • zeer effectief in de fijne musculatuur van het gezicht, vooral rondom de ogen (kraaienpootjes) en in het voorhoofd toegepast
  • tijdelijk van aard
  • merknamen: Botox, Dysport

Voordelen en nadelen

Bij een gezichtbehandeling met injectables krijg je snel en eenvoudig een prachtig resultaat. Je kunt rimpels verminderen, littekens (bijvoorbeeld van acne) of andere onzuiverheden wegwerken, en bij diepe lijnen onderhuids het volume opvullen.

Voor alle injectables geldt dat wanneer de werking van de stof langer aanhoudt, het risico op complicaties iets groter wordt. Mogelijke complicaties zijn: verhardingen, kapselvorming, toenemende zwellingen, granulomen en ontstekingen.

Tijdelijke injectables bestaan volledig uit biologische, afbreekbare stoffen. Omdat het lichaam de stof heel langzaam afbreekt neemt het resultaat geleidelijk af; na verloop van tijd is een aanvullende behandeling gewenst.

Permanente injectables waren lange tijd erg populair, omdat je met één behandeling een blijvend resultaat kreeg. Een permanente injectable bestaat echter uit niet-afbreekbare middelen en het lichaam geeft automatisch een lichte ontstekingsreactie, nadat de gel is ingespoten. Het vormt zich een laagje om de massa en na verloop van tijd kapselt het lichaam de bewuste substantie in.

Het gaat fout op het moment dat het kapsel zich verdikt, als er een ontsteking optreedt of als er door celaantrekking een granuloom ontstaat: een (zichtbaar) korrelige onderhuidse verdikking, die hard aanvoelt. Tot voor kort was een chirurgische verwijdering de enige oplossing. Vanwege de kans op complicaties worden permanente injectables tegenwoordig steeds minder gebruikt.

Geen paniek

U hoeft niet direct in paniek te raken als u met een permanente filler bent behandeld. Vele cliënten zijn tevreden met het resultaat en merken niets van een eventuele reactie. Slechts een zeer beperkt aantal ondervindt na een gezichtbehandeling met een permanente injectable nare gevolgen.

Onderstaande check kan misschien je ongerustheid wegnemen: 

  • Heeft u in het verleden een rimpelbehandeling ondergaan met een permanente filler?
  • Merkt u verandering op de plaats van de behandeling: zwelling, roodheid, aanhoudende jeuk? 
  • Voelt u een verdikking, knobbeltje, pukkeltje of iets anders dat er eerst niet was?
  • Heeft u een behandeling bij de tandarts ondergaan, waarbij mogelijk het gebied is geraakt (bijvoorbeeld een verdovingsprik nabij het gebied van de injectable)?

Wanneer u twijfelt of een verandering hebt opgemerkt, is het zinvol om even contact op te nemen met uw behandelend injectable arts. Vaak is het mogelijk om in een beginstadium met antibiotica een ontstekingsreactie tegen te gaan. In ernstige gevallen, waarbij sprake is van bijvoorbeeld granuloomvorming of hypertrofie van littekenweefsel, is behandeling noodzakelijk.

Laserbehandeling als oplossing

Naast chirurgisch snijden is er nu een nieuwe methode om de complicaties van permanente fillers te behandelen: de Intraleasional Laser Treatment of ILT.

Tijdens de ILT-techniek wordt met een ultradunne laserfiber onderhuids de fillersubstantie verwarmd en vloeibaar gemaakt. Deze substantie kan dan eenvoudig door een klein prikgaatje uit het gebied worden gemasseerd. De laser werkt snel, geeft geen littekenweefsel en zorgt dat het aangedane gebied weer rustig en soepel wordt.

Een vereiste is dat de filler temperatuurgevoelig is en in water oplosbaar. Geschikte fillers die verwijderd kunnen worden, zijn: Bio-Alcamid, Dermalive, Dermapolymeren en andere in water oplosbare fillers. In vet oplosbare fillers, zoals siliconenolie, reageren niet. Granulomen waarin geen fillersubstantie meer aanwezig is, reageren evenmin op de lasertechniek.

De kosten van de ILT-techniek zijn redelijk; over eventuele vergoedingen vanuit de basisverzekering is nog geen duidelijkheid. Voor nadere informatie en advies verwijzen we naar de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en de Dutch Aesthetic Laser Assocation (DALA).

Toekomst

Het is onvoorspelbaar hoeveel complicaties er zich nog zullen voordoen bij cliënten die reeds met een permanente filler zijn behandeld. De ILT-techniek biedt in veel gevallen gelukkig een uitkomst.

Het gebruik van tijdelijke fillers zal in de toekomst steeds populairder worden. In plaats van eenmaal een permanente filler aan te brengen met een blijvend resultaat, zal er meer gekozen worden voor gefaseerde behandelingen, waarbij het gewenste effect langzamer wordt opgebouwd met een betere duurzaamheid. De ontwikkelingen op het gebied van tijdelijke fillers zetten zich in rap tempo voort.

In de toekomst zullen ook steeds meer cliënten kiezen voor een niet-invasieve behandeling. Dit zijn behandelmethoden waarbij het lichaam niet inwendig met materialen of instrumenten wordt 'beschadigd'.

De toepassing van laser, ultrasound, radiofrequentie, of een combinatie van deze technieken, is sterk in opkomst. Deze niet-invasieve methoden stimuleren het huidweefsel op een dusdanige manier dat de natuurlijke aanmaak van bijvoorbeeld collageen wordt bevorderd.

Met al deze nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van rimpelbehandelingen zullen ernstige complicaties in de toekomst hopelijk uitblijven. 

Auteur