Alle mogelijkheden op een rij
Als uw borsten niet goed bij uw lichaam passen, kunt u een borstcorrectie overwegen. U kunt de grootte, vorm en symmetrie van uw borsten veranderen. Soms heeft u alleen een correctie van de tepel of tepelhof nodig. Tegenwoordig zijn er opties te over.
Voor alle ingrepen geldt dat de voorlichting en keuze van de behandeling net zo belangrijk zijn als de operatie zelf. De plastisch chirurg zal u goed informeren en in meerdere gesprekken uw vragen beantwoorden. Vertel dan ook duidelijk waarom u een borstcorrectie overweegt en wat uw wensen zijn.
Intakegesprek
In het intakegesprek zal ook aan de orde komen of er eerdere ingrepen zijn verricht aan uw borsten. Misschien komen er ziektes in de familie voor, bijvoorbeeld borstkanker? Ook is belangrijk of u zwanger bent geweest of dat u het nog wilt worden.
Uw gewicht speelt ten opzichte van uw lengte een belangrijke rol, omdat dit uiteindelijk bepalend kan zijn voor het resultaat van de borstcorrectie. Vraag uzelf na de gesprekken met de plastische chirurg altijd af of u hem bekwaam en ervaren genoeg vindt. Informeer ook hoe de nazorg is geregeld.
Voor en na foto's
Op basis van het gesprek en een goed onderzoek van uw borsten besluit de plastisch chirurg of er nog aanvullend onderzoek moet plaatsvinden. Daarbij moet u denken aan een geluidsonderzoek, een echografie of een röntgenfoto van uw borsten, een mammogram. Om het eindresultaat goed te kunnen bekijken, maakt de plastisch chirurg voor en na de ingreep foto's van uw borsten.
Borstvergroting
Bij een borstvergroting probeert de plastisch chirurg het volume van de borst te vergroten. De verhoudingen moeten wel kloppen met de vorm van uw borstkas en de rest van uw lichaam. De chirurg meet de borst en het borstweefsel goed op om de juiste prothese te selecteren.
Ongelijkvormigheid van de borstwand of van de tepels zijn bepalend voor de keuze van de prothese. Zijn uw linker- en rechterborst niet even groot? Dan kan de plastische chirurg ervoor kiezen links en rechts andere prothesen te plaatsen. Daarmee wordt het verschil kleiner.
De vulling van de prothese kan bestaan uit:
- siliconen-gel (anatomisch en rond)
- zoutwater
Borstverkleining en borstlift
De borstverkleining en borstlift hebben veel overeenkomsten. Een borstverkleining doet u als er lichamelijke klachten zijn, doordat de borsten te groot zijn. Sommige vrouwen kunnen hierdoor bijvoorbeeld rugklachten krijgen. Bij een borstverkleining verwijdert de chirurg het teveel aan borstweefsel samen met overtollige huid. Bij een borstlift haalt de arts alleen huid weg. Het borstweefsel blijft dan zitten. Soms is een combinatie van de borst liften en het inbrengen van een prothese de juiste oplossing.
Operatie
De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Herstelt u spoedig van de narcose, dan mag u de dag na de operatie naar huis. Een gaasje in uw sport-bh is meestal voldoende als verband na de operatie. Soms worden er echter drains geplaatst, om het wondvocht af te zuigen. De bh draagt u de eerste paar weken na de ingreep dag en nacht.
Hechtingen laat u op z'n vroegst circa veertien dagen na de ingreep verwijderen. Na ongeveer zes maanden tot een jaar ziet u wat het eindresultaat is. Het rijpen van de littekens kan nog langer duren.
Tepel- of tepelhofcorrectie
Uw tepel kan ingetrokken zijn of juist te groot, waardoor de tepel in kleding te veel opvalt. Ook kan uw tepelhof groot zijn in verhouding tot de borst. Bij een borstverkleining verkleint de plastisch chirurg meestal ook de omvang van de tepelhof. Kunnen ze in de kliniek ook medische tatoeages maken? Dan kan de arts de tepelhof extra klein maken. De tepelhof wordt daarna getatoeëerd. De littekens komen daaronder, waardoor ze minder opvallen. Ingrepen aan de tepelhof zijn goed te doen onder plaatselijke verdoving in een poliklinische behandelkamer.
Borstvorming bij de man
Borstvorming bij de man noem je ook wel gynaecomastie. Het is een gevolg van het zich ontwikkelen van borstklierweefsel bij de man. Bij stoornissen in de hormoonstofwisseling komt dit regelmatig voor. De arts vindt meestal geen oorzaak. Bodybuilders hebben er nogal eens last van door het innemen van medicijnen. Ook bij de behandeling van prostaatkanker komt borstvorming bij de man voor.
Met een echografie onderzoekt de arts de grootte van de klier en de hoeveelheid onderhuids vet. De plastisch chirurg snijdt tijdens een operatieve behandeling het klierweefsel weg en verwijdert het teveel aan vet met liposuctie. Het litteken is meestal niet groter dan de helft van de tepelhof.
Het wordt precies op de overgang van de tepelhof naar de gewone huid geplaatst. Het litteken geneest meestal fraai en is weinig opvallend. Deze ingreep kan zowel onder narcose als onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. U mag vaak dezelfde dag nog naar huis.