Bijna elke nieuwe mobiele telefoon die wordt verkocht, is een smartphone. Deze geavanceerde minicomputers hebben talloze mogelijkheden. In dit artikel leest u wat smartphones zijn, wat u ermee kunt doen, wat ze kosten en of het iets is voor 50-plussers.
Er zijn sinds een paar jaar nieuwe soorten telefoons op de markt, de zogenaamde smartphones. Dat is een Engelse term die letterlijk ‘slimme telefoon’ betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten. Een internetverbinding is zelfs noodzakelijk voor veel mogelijkheden van de smartphone.
Wat kan ik ermee?
Met een smartphone kunt u bijvoorbeeld e-mailen, chatten, filmen, internetten, foto’s versturen, teksten invoeren, uw Facebookprofiel bijhouden, routes plannen of muziek luisteren. Daarnaast kunt u ook bellen met de toestellen en zijn functies als een rekenmachine en een lijst met contactpersonen, aanwezig.
U kunt met de smartphone dus eigenlijk alles wat u ook op een desktopcomputer kunt doen. Al moet men wel realistisch blijven: grote stukken tekst intypen gaat bij lange na niet zo gemakkelijk als via een 'echt' toetsenbord. Bovendien hebben de toestellen veel minder geheugen dan een reguliere computer. U kunt bijvoorbeeld geen pc-spel spelen op een smartphone, al zijn van veel bekende spelletjes al speciale versies gemaakt voor smartphones.
Elke smartphone heeft via internet toegang tot een online winkel waar toepassingen voor de telefoon worden aangeboden. Die heten 'apps'. Denk aan een app van bijvoorbeeld Buienradar om te zien waar het regent. Of een app om met uw mobieltje te betalen voor online aankopen. Kortom: smartphones zijn mobiele internetcomputers waarmee u ook kunt bellen.
Welke smartphones zijn er?
In principe valt elke telefoon waarmee u kunt internetten of bijvoorbeeld foto's maken en verzenden, onder de noemer 'smartphone'. De twee grootste spelers zijn momenteel Apple met de iPhone en Samsung met de Samsung Galaxy (Android).
Daarnaast draait een kleine groep telefoons op Windows. Later dit jaar komt Windows 8 uit. Een aantal smartphones, zoals de Nokia Lumia-serie, draait dan ook op dat systeem. Voor senioren is dat een interessante ontwikkeling. Wie straks namelijk Windows 8 op zijn computer heeft en een telefoon koopt die dat ook heeft, zal weinig moeite hebben om de telefoon te leren bedienen. Naar verwachting werkt de telefoon op een heel makkelijke wijze samen met de computer, doordat ze hetzelfde systeem hebben.
De iPhone
De iPhone is een mobiele telefoon van Apple. In oktober 2011 werd versie 4s gelanceerd. Veel mensen dachten dat er een geheel nieuw type zou komen, maar dat was niet het geval. De 4s is een verbeterde versie van de 4, die al een tijdje op de markt is. De 4s werkt sneller en soepeler dan de 4 en heeft een betere camera. Wat betreft zijn functies is het een combinatie van een telefoon, de muziekspeler iPod en een PDA (handcomputer). U kunt ermee mailen, bellen, internetten, muziek beluisteren, foto's maken en bekijken en video’s bekijken.
Het is nog onduidelijk wanneer er een iPhone 5 komt. Op internet gonst het van de geruchten. Zo zou het beeldscherm een stukje groter zijn en zou de telefoon een aluminium behuizing hebben. Vanuit Apple is er niks bevestigd of aangekondigd. Kenners nemen aan dat de telefoon in het najaar 2012 wordt aangekondigd en kort daarna wordt verkocht.
De iPhone: applicaties
Het beheren van de inhoud van de iPhone gaat via het programma iTunes. Daarmee kunt u bijvoorbeeld muziek en foto's van en naar uw telefoon verplaatsen. Ook kunt u allerlei radioprogramma's, audioboeken en nog veel meer downloaden. Soms gratis, soms tegen betaling. Daarvoor gebruikt u uw persoonlijke account dat verbonden is met de telefoon.
Wie een iPhone heeft, kan nieuwe programma’s aanschaffen in de App Store, een onderdeel van iTunes maar ook te bezoeken vanaf uw telefoon zelf. Apple besluit welk programma's er wel en niet in de App Store komen. Momenteel is WhatsApp de bestverkochte app. Daarmee stuurt u via de internetverbinding gratis tekst- en fotoberichten naar andere WhatsApp-gebruikers. Dit programma is overigens beschikbaar voor alle types smartphones.
Kosten iPhone
Smartphones worden zowel los verkocht als in combinatie met speciale abonnementen. Daar zit internetten vaak in opgenomen. In Nederland kunt u bij verschillende aanbieders terecht voor een iPhone in combinatie met een abonnement. Los zijn ze erg duur; het goedkoopste model kost in de winkel 599 euro. Met een abonnement erbij is dat goedkoper. Hoe duurder uw abonnement, hoe goedkoper het toestel. Wie 100 euro in de maand betaalt voor een abonnement, krijgt de iPhone voor 30 euro (T-Mobile).
De meeste abonnementen werken met datalimieten. Dat betekent dat u via het netwerk van uw provider maar tot een bepaald maximum gratis mag internetten. Dat geldt alleen voor het signaal 'uit de lucht'. Als u thuis inlogt op uw draadloze wifi-signaal dan telt dat verbruik niet mee binnen uw abonnement. De providers hebben een soort tellertjes ontwikkeld waarmee u kunt bijhouden hoeveel internetverkeer (dataverkeer) u hebt via uw abonnement. Zo kunt u zelf in de gaten houden of u de limiet niet overschrijdt.
Telefoons met Android
Hoewel de iPhone de populairste telefoon is, staan mobieltjes met het systeem Android op een goede nummer twee. Het gaat om telefoons van verschillende merken, zoals Samsung. Zij gebruiken het systeem Android als besturingssysteem (wat Windows is voor de meeste computers, is Android voor deze toestellen), dat door Google werd ontwikkeld maar al een tijdje is vrijgegeven. Dat betekent dat het in principe elk bedrijf of programmeur vrijstaat om het systeem te bewerken of te verbeteren.
Als u iets hoort of leest over de nieuwe Samsung Galaxy of HTC, dan gaat het om Android-telefoons. Ze kunnen eigenlijk precies hetzelfde als bijvoorbeeld een iPhone. Wel zijn ze in de aanschaf doorgaans wat goedkoper.
Samsung: grootste concurrent
Zeker telefoons van Samsung worden vaak vergeleken met iPhones in hun bedieningsgemak. De smartphones van Samsung zijn een stuk goedkoper dan de iPhone en worden beschouwd als de grootste concurrent. Was eerst de iPhone de best verkochte smartphone, nu strijden Apple en Samsung nek aan nek. De Samsung Galaxy is een van de populairste modellen. Als u er eentje aanschaft in combinatie met een abonnement, dan is het toestel gratis of moet u een klein bedrag (bijvoorbeeld 20 euro) bijbetalen, afhankelijk van uw abonnementsvorm.
De 'winkel' waarin u apps koopt voor Android-toestellen heet Google Play. Daarin zijn duizenden apps te downloaden, ook hier zowel gratis als tegen betaling. Het aantal beschikbare apps is wel kleiner dan voor de iPhone. Over het algemeen ontwikkelen bedrijven eerst apps voor de iPhone (en de iPad) en daarna pas voor Android.
Andere merken en systemen
Er zijn ook smartphones die niet werken met Android en ook geen iPhone zijn. Blackberry heeft bijvoorbeeld een eigen systeem voor de telefoons. Van oudsher zijn Blackberry's voornamelijk gebruikt door zakenlui, dus in de consumentenmarkt spelen ze ook nu nog geen grote rol. Dan zijn er nog telefoons die werken met Windows. Momenteel een kleine groep, maar zoals eerder viel te lezen wordt er veel verwacht van telefoons die later dit jaar verschijnen met Windows 8 erop.
Voor senioren?
Of smartphones geschikt zijn voor senioren, is een lastige vraag. Net als bij andere leeftijdsgroepen is dat afhankelijk van de belangstelling voor nieuwe gadgets en toepassingen. Wie sowieso amper mobiel belt en weinig interesse heeft in computertoepassingen, zal weinig kunnen beginnen met de smartphones. Voor louter bellen voldoet een simpel toestel net zo goed, zo niet beter.
Bent u echter in bezit van een goed zicht (voor de kleine letters op het scherm), een redelijk fijne motoriek (voor de bediening) en een grote belangstelling voor nieuwe interactieve toepassingen, dan is het zeker de moeite waard om u erin te verdiepen. Het bedieningsgemak is sterk verbeterd en afhankelijk van het type en het abonnement zijn de kosten overzichtelijk.
Meer leren over de computer, tablet of smartphone? SeniorWeb geeft tips en advies.
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!