Het ‘streamen’ van muziek, waarbij je een liedje niet meer koopt maar betaalt om gebruik te kunnen maken van een enorme digitale ‘muziekboek’, heeft een enorme vlucht genomen. Begon het ooit met Spotify, inmiddels is er veel meer keuze. Qua prijs ontlopen deze diensten elkaar niet veel, dus waar moet je dan wel op letten?
Muziek streamen
Nog niet zo heel lang geleden moest je muziek nog per single, lp of cd afrekenen. Dat is door de komst van de muziekstreamingdiensten compleet veranderd. Voor een vast bedrag per maand kun je een onbeperkt aantal songs en albums beluisteren. In tegenstelling tot bij singles en lp’s wordt de muziek niet van jou. In wezen huur je de muziek. Niet zo interessant natuurlijk voor verzamelaars, maar voor alle andere muziekliefhebbers een uitkomst. Je bent niet meer beperkt door de muziek die je zelf in huis hebt, maar hebt de keuze uit miljoenen nummers in alle mogelijke genres.
Muziekdiensten maken gebruik van zogenaamde streaming. Dit is een techniek waarbij je de muziek-bestanden niet eerst downloadt, maar via internet direct beluistert vanaf de computer van de aanbieder. Zie het als een soort radio luisteren, maar dan radio waarbij jij zelf het programma helemaal samenstelt. Om streamingmuziek te luisteren heb je gewoonlijk wel verbinding met internet nodig. Tegenwoordig is dat in Nederland gelukkig bijna geen probleem meer. Bij een aantal muziekdiensten is het ook mogelijk bepaalde songs op een computer of mobiel te bewaren en later zonder internetverbinding te beluisteren. Dit is een van de dingen om op te letten bij het kiezen van een muziekdienst.
Prijzen
Opvallend aan de in Nederland beschikbare muziekdiensten is dat de abonnementen bijna allemaal hetzelfde kosten per maand: €10. Bij bijna alle diensten krijg je dan de hoogst beschikbare geluidskwaliteit, toegang tot alle nummers, geen reclame tussendoor en een account voor één persoon. Gratis luisteren kan ook bij sommige diensten, zoals Spotify en Deezer, maar dan zijn er beperkingen ten opzichte van de betaalde versie, zoals minder muzieknummers, mindere geluidskwaliteit en reclame tussendoor.
Erg interessant als je met meerdere mensen muziek wilt luisteren, is het familie- of gezinsaccount tot maximaal zes ‘gezinsleden’ voor €15. Iedereen heeft dan een eigen account en kan onafhankelijk van de anderen muziek streamen en luisteren. Een familieaccount is alleen geldig voor mensen op hetzelfde adres. Familie zijn hoeft niet per se. Let erop dat je niet bij alle muziekdiensten kunt betalen met iDEAL. Sommige diensten werken alleen met creditcards en PayPal.
Kiezen
Muziekdiensten bieden niet altijd apps of programma’s voor alle besturingssystemen. Zo is er geen Apple Music-programma beschikbaar voor Linux. Je kunt de meeste muziekdiensten wel afspelen via een internetbrowser, maar vaak werkt een programma of app beter en biedt meer mogelijkheden. Om zich te onderscheiden bieden muziekdiensten soms handige extra’s aan die de moeite waard zijn.
Google Play Music geeft je bijvoorbeeld naast streamingmuziek een cloudruimte voor het opslaan van 50.000 van je eigen muzieknummers online. Bepaal voor een goede keuze welke opties bij streamingmuziekdiensten het belangrijkst voor je zijn. Bijvoorbeeld de hoeveelheid nummers of de betaalmogelijkheden. Probeer dan vervolgens eerst de dienst gratis uit. Alle muziekdiensten bieden een vrijblijvend proefabonnement van één of meer maanden. Voldoende om te testen of een muziekdienst handig is in het gebruik en ook de muziek heeft die je graag hoort. Vergeet alleen niet tijdig het proefabonnement te stoppen als je een muziekdienst niet meer wilt gebruiken, anders wordt het automatisch omgezet in een betaald abonnement.
Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste streamingdiensten >> https://www.plusonline.nl/digitaal-gadgets/dit-zijn-de-belangrijkste-streamingdiensten