Minimale systeemeisen of aanbevolen systeemeisen. Uw computer moet vaak aan nogal wat eisen voldoen voordat een programma er goed op werkt. Maar hoe weet u hoe groot uw interne geheugen of hoe snel uw processor is?
Eisen aan uw systeem
Het zou makkelijk zijn als ieder programma op iedere computer zou werken. Helaas hebben programma's in de praktijk bepaalde hardware nodig om goed te kunnen draaien. Zo is er een minimale hoeveelheid ruimte op de harde schijf gewenst om de software te kunnen installeren en moet de processor snel genoeg zijn om de gegevens te verwerken. Ook moet het besturingssysteem, zoals bijvoorbeeld Windows, recent genoeg zijn. Deze voorwaarden worden systeemeisen genoemd.
Systeemeisen zijn voor de meeste mensen nogal cryptisch omschreven. Voor het besturingssysteem Windows 10 zelf zijn bijvoorbeeld de minimale systeemeisen:
- Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller
- Intern geheugen (RAM): 2 gigabyte (GB)
- Harde schijf: 16 tot 20 GB vrije ruimte
- Grafische kaart: DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0 stuurprogramma
- Beeldscherm: 800 x 600
Waar staan de systeemeisen?
Bij software wordt gewoonlijk altijd vermeld aan welke eisen uw computer moet voldoen om ermee te kunnen werken. Bij programma’s die u in de winkel koopt, staat dit ergens op de doos. Meestal in nogal kleine lettertjes. Bij software die u downloadt, staat het op een webpagina die bij het programma hoort.
Bij de systeemeisen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen minimale- en aanbevolen eisen. Wanneer uw computer voldoet aan de minimale vereisten (minimum configuration), zal het programma werken, maar meestal nogal traag. Dat merkt u vooral bij software die veel vraagt van de pc, zoals games en videobewerkingsprogramma’s. Als voldaan wordt aan de aanbevolen eisen (recommended configuration), zal het programma draaien zoals het bedoeld is. Alles wat boven de aanbevolen eisen zit in uw computer is mooi meegenomen.
Wat voor systeem heb ik?
Hoe komt u er nou precies achter waar uw computersysteem aan voldoet? Soms kunt u daar snel klaar mee zijn. Als u uw computer in een bijbehorende doos heeft gekocht, staat de hardware waaruit de computer is opgebouwd, gewoonlijk ergens op die doos vermeld. Aangezien weinig mensen zo'n doos lang bewaren, is het dan ook een goed idee om die gegevens even apart ergens op te schrijven voor het geval u ze later nodig heeft. Heeft u de doos of gegevens niet meer, dan kan de bestel- of aankoopbon eventueel uitkomst bieden. Ook hier staat vaak op uit welke onderdelen de computer bestaat.
Als uw computer een merk-pc is, bijvoorbeeld Compaq, is de systeeminformatie gewoonlijk terug te vinden op de website van de computerwinkel of -producent. Hiervoor zoekt u op de naam en het typenummer van uw apparaat.
Systeemgegevens in uw besturingssysteem
Om de onderdelen van uw systeem te zien in Windows, gaat u naar het Configuratiescherm. In Windows 7 vindt u de optie Configuratiescherm in het Start menu. In Windows 10 rechtsklikt u op de Start knop. In het Configuratiescherm klikt u vervolgens op Systeem en beveiliging > Systeem.
In het venster staat bovenin informatie over de Windows-versie op uw computer. Bijvoorbeeld Windows 10 Home. U ziet daaronder info over uw computersysteem. Zoals informatie over de processor (CPU): merk, type en snelheid. Bijvoorbeeld: Intel Core i5-3470 3,20 GHz. Ook ziet u de grootte van het interne geheugen, bijvoorbeeld 8,00 GB.
Op de Mac is informatie over het systeem, de videokaart en harde schijf allemaal netjes bij elkaar terug te vinden:
- Klik op het pictogram van Apple linksboven.
- Klik op Over deze Mac.
- Klik op een tabblad voor info over een onderdeel.
Meer systeeminformatie in Windows
De mogelijkheden van uw beeldscherm en videokaart vindt u in Windows door op het bureaublad te rechtsklikken:
- Klik in het menu dat verschijnt op Schermresolutie of Beeldscherminstellingen.
- Klik op Geavanceerde (beeld)scherminstellingen.
Bij Resolutie zijn de verschillende instellingen voor het beeld op te geven. U kunt daar zien wat minimaal en maximaal mogelijk is qua resolutie. De instelling 1920 bij 1080 pixels betekent hetzelfde als 1920 x 1080. Voor meer informatie over de videokaart klikt u op Eigenschappen van beeldschermadapter. U ziet dan onder andere het type kaart en hoeveel videogeheugen deze heeft. Dat is vooral van belang bij games.
Erg belangrijk voor het goed werken van een programma is voldoende ruimte op de harde schijf. Niet alleen heeft een programma een aantal mega (MB)- of gigabytes (GB) nodig voor zichzelf, maar ook om gegevens op weg te kunnen zetten. De hoeveelheid vrije ruimte op de harde schijf is terug te vinden in Verkenner.
- Klik in de taakbalk op het bijbehorende pictogram (mapje).
- Klik op Beeld.
- Klik op Details.
- Klik links op Computer of Deze pc.
U ziet een overzicht van uw schijven en daarbij hoeveel ruimte er nog beschikbaar is.
Is er te weinig ruimte? Kijk dan of u bepaalde bestanden kunt verwijderen of programma's kunt de-installeren die u niet meer nodig heeft, zie https://www.plusonline.nl/digitaal-gadgets/verwijder-uw-software-veilig.
Systeemeisen van apps
Ook apps voor uw tablet of smartphone moeten voldoen aan bepaalde systeemeisen. Deze staan in de store op de pagina van de app die u wilt downloaden. Meestal gaat het om de versie van het besturingssysteem en de hoeveelheid beschikbare ruimte.
Op uw iPad of iPhone vindt u deze gegevens terug via Instellingen > Algemeen > Info. Bij Beschikbaar staat hoeveel ruimte er nog op uw apparaat is. Bij Versie staat de versie van het besturingssysteem iOS.
Op Android tablets en smartphones kan de locatie van de gegevens verschillen. Open Instellingen. Kijk voor info over de vrije ruimte bij een optie als Opslag. Informatie over het besturingssysteem vindt u vaak bij Toestel-info.