Eén op de drie digitale erfenissen levert ‘gedoe’ op met abonnementen, toegang tot apparaten en internetbankieren. Dit duurt soms maanden en kost honderden euro’s, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine.
Wilt u uw digitale nalatenschap goed geregeld hebben? Lees dan ons artikel: zo regel je de digitale nalatenschap >>
Van de 1102 deelnemers aan dit onderzoek van 50 jaar of ouder heeft 61 procent al eens van zeer nabij te maken gehad met de afwikkeling van een erfenis, meestal van een van de ouders. In één van de drie gevallen is er ook sprake van een digitale nalatenschap, zoals toegang tot een mobiele telefoon of computer, socialmedia-accounts, apps, internetbankieren, DigiD en webwinkels.
Veel problemen
Nabestaanden die te maken krijgen met zo’n digitale erfenis, lopen tegen verschillende problemen aan. Veel genoemd zijn internetbankieren, de Belastingdienst, Gmail en toegang krijgen tot een computer of mobieltje. Het oplossen van de problemen duurt in 80 procent van de gevallen langer dan een maand en in 16% van de gevallen zelfs meer dan een jaar. Een deelnemer aan het onderzoek vertelt: “Mijn man is in maart 2023 overleden, maar ik heb nog steeds niet alles kunnen regelen. Dat komt doordat ze willen dat je alles digitaal doet, maar als je bijvoorbeeld de ene bankrekening wilt stopzetten en een nieuwe wilt aanvragen, is dat gewoon veel te ingewikkeld. Je probeert het, maar uiteindelijk moet je toch bellen. Alleen al de goede telefoonnummers vinden is lastig en voordat je iemand aan de lijn hebt die je kan helpen, ben je soms dagen verder. Voor de belastingzaken heb ik gelukkig hulp gekregen van mijn kinderen, maar het is veel gedoe en vraagt heel veel geduld.”
Soms kost het ook geld om deze problemen op te lossen. Bij één op de vijf nabestaanden die tegen problemen aanliepen, ging dat om bedragen tussen de €100 en €500, bijvoorbeeld doordat het lang duurde om iets op te zeggen.
Meer dan zeventig accounts
De digitale nalatenschap wordt steeds belangrijker, vertelt Lucienne van der Geld, docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit. Ze verdiept zich al jaren in de juridische kant van de digitale nalatenschap. “De meeste mensen hebben zonder het te weten meer dan zeventig online accounts of profielen. Ga maar na: Netflix, Social Media, bankieren bij verschillende banken, online bestellen, belastingaangifte, verzekeringen, pensioenen, foto’s in de iCloud en nog veel meer: het is nu allemaal digitaal en er komt steeds meer bij. Als je dat goed wilt nalaten, moeten je nabestaanden weten welke accounts je allemaal hebt en wat ermee moet gebeuren.”
De omvang van onze digitale nalatenschap schatten we veel te laag in, blijkt uit ons onderzoek: 90 procent van de ondervraagden denkt dat ze minder dan vijftig accounts hebben.
Nauwelijks iets geregeld
Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden geeft aan zelf niets geregeld te hebben voor de eigen digitale nalatenschap. De anderen hebben wel ‘iets’ geregeld, zoals toegang tot de computer of mobiele telefoon en internetbankieren, maar er is dan geen compleet overzicht van de digitale nalatenschap. Eén op de veertien kiest voor een makkelijke, maar niet veilige oplossing – één wachtwoord voor alle accounts – en stelt een naaste daarvan op de hoogte. Opvallend: zeven van de tien ondervraagden hebben bij de notaris een testament laten maken, maar in 91% van deze testamenten is niets geregeld voor de digitale nalatenschap.
Wilt u uw digitale nalatenschap goed geregeld hebben? Lees dan ons artikel: zo regel je de digitale nalatenschap >>
U las een gratis artikel uit Plus Magazine
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.