De weduwe werkt niet mee

Vraag van de week

Getty Images

Mijn vader is na zijn scheiding opnieuw getrouwd. Enkele maanden geleden is hij overleden. Ondanks dat het contact met zijn nieuwe partner altijd goed is geweest, wil de weduwe geen inzage geven in de waarde van de nalatenschap. Moet zij ons informeren?

Het kan gevoelig liggen om na het overlijden van je een partner ook nog eens inzage te geven in de financiële huishouding. Zeker als de kinderen van je de overleden partner geen eigen kinderen zijn; ook al is de relatie nog zo goed. Toch zal er iets moeten gebeuren.

Als kinderen heb je recht op een kindsdeel. Was vader met zijn tweede vrouw in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is zijn nalatenschap de helft van alle bezittingen en schulden in de huwelijkse gemeenschap. Is het huwelijk met huwelijksvoorwaarden aangegaan, dan moet duidelijk zijn wat het bezit van vader is en wat aan zijn tweede vrouw toebehoort. De weduwe van uw vader moet de erfgenamen informeren. U hebt namelijk het recht om te weten wat uw vader u nalaat en of dit een positief of negatief saldo is.
 
Wanneer vader een executeur heeft benoemd in zijn testament, dan kunt u daar navraag doen. Helaas is in veel testamenten de langstlevende de executeur. Als de weduwe van uw vader inderdaad de executeur van zijn nalatenschap is, schiet u daar niets mee op. Werkt de excuteur niet mee, dan kunt als alternatief beneficiair aanvaarden. De executeur kan dan als langstlevende in haar rol blijven, maar moet als de nalatenschap negatief is, dit wel melden aan de Rechtbank, u weet dan waar u aan toe bent. Is de nalatenschap positief, dan kan de langstlevende u op afstand houden, want ze kan volstaan met een briefje aan de rechter dat de nalatenschap positief uitvalt en dan weet u nog steeds niets, ook al heeft de afwikkelaar de verplichting om de erfgenamen te informeren.
 
Blijft de executeur weigerachtig, dan kunt u de rechter vragen om de executeur vanwege gewichtige redenen uit haar rol te ontslaan en een onafhankelijke afwikkelaar te benoemen.
Is er geen testament of geen executeur benoemd, dan zijn alle erfgenamen gelijkwaardig en kunnen zij een van hen tot boedelgevolmachtigde benoemen. Deze inventariseert dan wat er is en handelt de nalatenschap af. De erfgenamen moeten het dan wel met elkaar eens zijn wie de boedelgevolmachtigde zal zijn. Werkt de langstlevende partner niet mee aan het benoemen van een boedelgevolmachtigde, dan loopt ook hier het proces vast. De gang naar de rechter blijft dan over met het verzoek een onafhankelijke derde te benoemen of de weduwe dwingen inzage te geven.
Uiteindelijk is het voor u en voor de nabestaanden van de weduwe van belang om te weten wat de waarde van de nalatenschap van uw vader is. Zodat na haar overlijden het bedrag dat u als erfgenamen van vader nog van haar te goed hebt bekend is en uitgekeerd kan worden. Maar misschien nog belangrijker is het om de verhoudingen en relatie goed te houden, zeker als u nog lang moet wachten totdat u de nalatenschap van vader uitgekeerd krijgt.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.