Geschonken rente aftrekbaar

Getty Images

Een kind dat geld leent van zijn ouders om een huis te kopen, kan de betaalde rente vanzelfsprekend aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat geldt ook als de verschuldigde rente niet wordt betaald, maar door de ouders wordt geschonken aan het kind.

Dit blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad, die daarmee een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigd. Een man had eind 2002 €45.000 geleend van zijn ouders om het aandeel van zijn ex in de gezamenlijke woning over te nemen. Zeven jaar lang betaalde de man stipt zijn ouders de rente, daarna kwam hij in financiële problemen en schreven zijn ouders de rente bij de schuld.

Kwijtschelding

Jarenlang ontvingen de man en zijn broer aan het eind van het jaar een schenking van hun ouders van zo’n €5.000. Dit ontvingen ze contant of per bank. Na 2009 gebruikten de ouders het geld van de schenking om er de achterstallig rente mee te betalen en andere schulden af te lossen. De man trok de betaalde rente van zijn inkomen af,maar de belastingdienst weigerde deze hypotheekrenteaftrek te accepteren, omdat de rente werd kwijtgescholden door de ouders.

Goede administratie

Het Gerechtshof was het daar niet mee eens. De ouders hadden een deugdelijke administratie waaruit bleek dat de schenking die vroeger contact werd gegeven, nu werd gebruikt voor de achterstallige rente. Er was dus geen sprake van een ‘kasrondje’,  een constructie waarbij kinderen geld lenen van hun ouders, waarbij de rente ieder jaar wordt kwijtgescholden. De Belastingdienst is in cassatie gegaan, maat de Hoge Raad heeft het vonnis begin april bekrachtigd.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht