Hoge belasting bij schenkingen aan ouders: ‘Dit scheve systeem is niet meer van deze tijd’

Hier leest u de reacties van de politici die hebben gereageerd

Vrouw in haar eigen kantoor
Getty Images

Herhaaldelijk hebben we de verantwoordelijke kamerleden van alle politieke partijen in de Tweede Kamer om een reactie gevraagd betreft de huidige belastingregeling rond schenken van kinderen aan ouders. Hieronder leest u de reacties van de politici die hebben gereageerd.

Lees ook Mijn kind schenkt aan mij en ik betaal 30% belasting, als ik aan een kind schenk, is het 10% | PlusOnline

 

Henk Vermeer namens BBB: “Het belastingstelsel moet logisch en eerlijk zijn. Maar als het om schenkingen tussen ouders en kinderen gaat, is dat ­allesbehalve het geval. Ouders die hun kinderen ­financieel ondersteunen, betalen veel minder ­belasting dan andersom. Dat is niet uit te leggen en ook niet meer van deze tijd. Dit scheve systeem ontmoedigt gezinnen om elkaar bij te staan en legt een onnodige last op ouderen, die steeds ­vaker afhankelijk zijn van steun. BBB vindt dat dit anders moet. Kinderen die hun ouders financieel helpen, mogen niet zwaarder worden belast dan andersom. Gezinnen moeten de vrijheid hebben om elkaar te ondersteunen zonder dat de overheid daar met extra belastingdruk tussen zit. Daarom zetten we dit onderwerp opnieuw op de politieke agenda en roepen we andere partijen op om zich aan te sluiten bij onze oproep. Het is tijd voor eerlijke en begrijpelijke regels.”

Wendy van Eijk namens VVD: “Mensen werken hard voor hun geld. De overheid heeft daarom de taak om zorgvuldig om te gaan met belastinggeld. Dat zorgt ervoor dat belastingen niet omhoog hoeven, maar omlaag kunnen. De VVD vindt het heel begrijpelijk dat erf- en schenkbelasting veel vragen en discussie ­oproept. Het betreft geld waar hard voor gewerkt is en waar al belasting over is betaald. Die vragen zijn er ook als het gaat om specifieke schenkingsregels. Als VVD gaan we de komende tijd in ­gesprek met mensen in het land over de erf- en schenkbelasting. Voor de VVD staat altijd de portemonnee van de werkende Nederlander voorop. Belastingregels moeten dus uitlegbaar zijn en niet onnodig complex. En mensen ­moeten niet gestraft worden omdat ze hard ­werken, netjes hun huis afbetalen of zuinig met hun geld omgaan.”

André Flach namens SGP: “We gaan inderdaad ­serieus ­bekijken of de ­belasting voor schenkingen van kinderen aan ouders niet ­gelijkgetrokken moet worden met schenkingen van ouders aan kinderen. Hiervoor is wel budgettaire dekking nodig en die is vermoedelijk lastig te vinden. Mogelijk dat hier tijdens de behandeling van het volgende Belastingplan voorstellen voor gedaan kunnen worden.”

Hans Vijlbrief namens D66: “Wij zijn voor meer ­keuzevrijheid en dat geldt dus ook voor het moderniseren van de schenkbelasting. In de ideale wereld maakt het wat ons betreft voor het ­belastingtarief niet uit aan wie je de ­schenking doet. De relatie ­tussen de schenker en de ­ontvanger is dan niet meer van belang voor het belastingtarief dat je betaalt.

Laurens Dassen namens Volt: “Het belasting­systeem is een jungle en heeft al vaak bewezen te complex te zijn. Volt wil mede daarom alle schenkingen en ­erfenissen ‘relatieonafhankelijk’ ­maken, behalve voor partners. Dat betekent dat voor ­bijna alle soorten relaties (kind, ouder, familie) dezelfde belasting betaald wordt. Dit om het systeem eenvoudiger en transpa­ranter te maken. Of je nou schenkt aan je partner, je kind, een dierbare vriend, of aan een ouder. Het belastingpercentage is in onze ideale wereld voor iedereen gelijk. Maar het initia­tief voor ­wijzigingen ligt bij de huidige coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.”

Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (NSC): “Voor schenkingen van ­ouders aan kinderen bestaan inderdaad ­ruimere vrijstellingen. De gedachte hierachter is dat er enerzijds in ­bepaalde gevallen een verzorgingsbehoefte is en ­anderzijds ook sprake is van een verwachtingswaarde. Dit is dus anders in de opgaande lijn – van kind naar ouder – dan in de neergaande lijn van ouder naar kind.

In 2010 is de Successiewet uit 1956 voor het laatst aangepast, maar niet op dit punt. Het uitgangspunt is dus nog steeds dat ouders ­vaker voor kinderen zorgen dan andersom. ­Momenteel liggen er daarom geen plannen om andere vrijstellingen in te voeren voor schenkingen van kinderen aan de ouders. Uit onderzoek van het Cultureel Planbureau is ook ­gebleken dat 95 procent van de schenkingen van ouder naar kind gaan. ­Bovendien blijkt dat vermogensopbouw door schenkingen het vaakst voorkomt bij de rijkste huishoudens.

Dit lijkt dus om een zeer beperkte groep te gaan. Maar sinds de invoering en herziening van de Successiewet is er veel veranderd in de samenleving en willen kinderen ­mogelijk vaker een ­bijdrage leveren aan het levens­onderhoud van hun ouders. Ook de ­bredere discussie rondom vermogensverdeling is hierbij relevant. Maar er zijn nu bij het ­ministerie geen signalen bekend van knel­punten als het gaat over de vrijstelling bij schenkingen door kinderen aan de ouders.”

Tjebbe van Oostenbruggen (Nieuw Sociaal Contract) is sinds november 2024 staats­secretaris van Financiën, met de portefeuille Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane.

Auteur