Indirect onterfd

Vraag van de week

Getty Images

Ik heb in mijn testament een goede vriendin als mijn enige erfgename benoemd. Indirect heb ik daarmee mijn kinderen onterfd. Helaas is de vriendin vorige maand overleden en heb ik geen andere erfgenaam in mijn testament staan. Wie erft er nu van mij?

In Nederland zijn er twee manieren om een kind te onterven. Onterven kan direct en indirect. Direct is door het ook met zoveel woorden op te nemen in het testament. Indirect door - zoals u gedaan heeft - het kind dat u niet wilt laten erven niet te noemen in het testament. Een direct of indirect onterfd kind heeft altijd recht op zijn of haar legitieme portie, dat wil zeggen de helft van het 'normale' erfdeel. Normaal is (kort gezegd) dat wat u nalaat plus alles wat bij leven aan kinderen is geschonken, plus alles wat de laatste vijf jaar aan derden is geschonken.

Wat het onterfde kind aan schenking heeft ontvangen of wat hij heeft geërfd of had kunnen  erven mag op de legitieme portie in mindering gebracht. Omdat een onterfd kind tot vijf jaar na het overlijden de tijd heeft om de legitieme portie op te eisen en er dus ook vijf jaar onzekerheid kan bestaan, kan er ook een legaat voor een kind worden opgenomen ter grootte van de legitieme portie. De erfgenamen weten dan direct waar ze aan toe zijn.

Omdat uw kinderen indirect onterfd zijn, zijn zij niet expliciet uitgesloten van erven. Door het overlijden van uw vriendin komen ze nu volgens het wettelijk erfrecht weer in aanmerking om te erven. Wilt u dat anders dan is een nieuw testament nodig waarin u een erfgenaam of erfgenamen benoemt. Door maar één erfgenaam te benoemen en de kinderen indirect te onterven, heeft u (onbewust) het risico genomen dat de kinderen uiteindelijk toch weer erven. Het was verstandiger geweest om én de vriendin te benoemen tot erfgenaam én de kinderen indirect te onterven én een erfgenaam in uw testament op te nemen die erft als de oorspronkelijke erfgenaam niet kan of wil erven, een goed doel bijvoorbeeld. Ook plaatsvervullingsrecht opnemen als de vriendin kinderen heeft, had een oplossing kunnen zijn.

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.