Vraag van de week
Van mijn ouders heb ik een erfenis met uitsluiting ontvangen. Nu, na een huwelijk in gemeenschap van goederen, wil ik gaan scheiden van mijn man. Heb ik recht op de erfenis die ik van mijn ouders heb geërfd?
Volgens het testament van uw ouders hebt u recht op dat wat zij u nagelaten hebben. In de praktijk is dat minder eenvoudig dan het lijkt. Hebt u de netto erfenis op een aparte rekening gezet en er daarna niets mee gedaan, dan is het duidelijk dat dit het geld is dat afkomstig is van uw ouders. Bestond de erfenis uit spullen die er nog steeds zijn, dan zullen daarover waarschijnlijk geen problemen ontstaan. Ook niet als u het geld van uw ouders hebt gebruikt voor de aankoop van een (nieuwe) eigen woning.
Moeilijker wordt het als u het op een en/of-rekening hebt gestort en nog lastiger als u van die rekening ook nog eens de grote en kleine uitgaven hebt gedaan. Kortom hoe moeilijker de erfenis van uw ouders nog te traceren is, hoe moeilijker het is om de erfenis van uw ouders bij de echtscheiding in zijn geheel op te eisen.
De meeste problemen met schenkingen en erfenissen met uitsluiting ontstaan als het geld vermengd wordt met ander geld of als de erfenis gebruikt wordt voor grote uitgaven zoals een auto of dure vakantie. Het is dan moeilijk om vol te houden dat u de netto erfenis van uw ouders nog steeds in zijn geheel claimt.
Daarnaast is er de factor tijd, hoe meer tijd er over heen gaat, des te lastiger het is om de erfenis of schenking die met uitsluiting is gedaan te claimen. Vermenging van vermogens is bijna niet te voorkomen, tenzij u jaarlijks met elkaar verrekent. Het bijhouden van een goede administratie is daarmee onvermijdelijk. Helaas wordt dat maar weinig gedaan. Met uw aanstaande ex-echtgenoot zult u dus moeten nagaan wat in alle redelijkheid van u is en dus afkomstig van de erfenis van uw ouders en wat tot de gemeenschap behoort.