Vraag van de week
Mijn man is 12 jaar geleden overleden, ik vermoed dat ik binnen korte tijd wordt opgenomen in een verpleeghuis, valt vaders erfdeel dan automatisch vrij?
Dat is alleen zo wanneer in het testament van vader was opgenomen dat zijn erfdeel vrij zou vallen bij opname van de langstlevende in een zorginstelling. Tegenwoordig wordt wel de formulering gebruikt: Wanneer de langstlevende diensten van de overheid ontvangt, waarvoor een eigen bijdrage verschuldigd, is die mede op basis van het eigen vermogen wordt berekend.
Staat een dergelijke bepaling niet in het testament, dan is er nog geen man overboord. U mag ook zelf besluiten om de erfdelen van uw man aan de kinderen uit te keren.
Is volgens het testament over de erfdelen van uw man een rente verschuldigd (de kinderen hebben dan een vordering op de langstlevende ouder), dan mag u het erfdeel én de eventueel verschuldigde rente uitkeren. Hebt u het vruchtgebruik van de erfdelen van de kinderen, dan mag u afzien van het recht op vruchtgebruik en het bezit van de kinderen aan laten groeien tot vol eigendom. Omdat u dan een deel van het toekomstig gebruik weggeeft, is over de waarde van het resterende vruchtgebruik schenkbelasting verschuldigd. Hoeveel dat is kan een notaris, de Belastingdienst of de Plustelefoon voor u uitrekenen.
Vreest u dat u op het moment van opname niet meer zelf deze handelingen kan verrichten, geef dan een kind of vertrouweling een notariële volmacht om dit namens u te doen.
Omdat u de vraag stelt met als achtergrond het voorkomen van de eigen bijdrage zorg, is nog het volgende van belang. Het CAK berekent de eigen bijdrage steeds met het vermogen op 1 januari van het kalender jaar gelegen twee jaar voor het jaar van opname. Dus bij een opname in 2016 wordt het vermogen van 1 januari 2014 genomen. Zorg dus dat u steeds voor 1 januari schenkt. U kunt dan in het nieuwe kalanderjaar een peiljaarherziening aanvragen bij het CAK waarbij 1 januari 2017 als peil wordt genomen in 2017 en niet 1 januari 2015.