Of weet de Belastingdienst dit al automatisch?

Mijn moeder is onlangs overleden. Ze was getrouwd met een nieuwe partner. Hij erft in principe alles en na zijn overlijden erven mijn man en ik, de andere kinderen en de kinde- ren van de partner. In het testament is opgenomen dat er aandelen zijn die nu al voor haar eigen kinderen bedoeld zijn en verkocht mogen worden. De executeur testamentair heeft dit inmiddels geregeld en de opbrengst evenredig verdeeld over de kinderen, waarvan ik er dus een ben.
Het uitgekeerde bedrag blijft onder de vrijstelling. Moeten wij nu wel of geen aangifte doen over dit bedrag bij de Belastingdienst? Wij hebben een eigen huis en vullen dus ieder jaar een aangifte in. Moeten we het daar opgeven en zo ja hoe? Of weet de Belastingdienst dit al automatisch?
Erik Bogaards, redacteur Geld&Recht
De Belastingdienst heeft een wat dubbel beleid over de aangifte erfbelasting. Soms versturen ze een uitnodiging om aangifte te doen en dat is dan ook verplicht. Soms versturen ze die niet en mag u, als u onder vrijstelling blijft, kiezen. Belangrijk om te weten: de aangifte erfbelasting is iets anders dan de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting die u nu al doet. Die vergelijking en verwachting is logisch: we nemen dit straks gewoon mee in de aangifte van maart/april.
Maar het is goed om te weten dat de aangifte erfbelasting een aparte procedure is. Om het nog iets ingewikkelder te maken: bij de aangifte inkomstenbelasting moet u er wél rekening mee houden dat uw vermogen is gestegen door de erfenis en mogelijk betaalt u daarover dan vermogensbelasting. Zoals u het nu schetst, raad ik u aan om wel aangifte te doen voor de erfbelasting, ook al blijft u onder de vrijstelling. De reden daarvoor ligt meer in de toekomst. U schrijft dat u nu deels afrekent met uw stiefvader en dat er na zijn overlijden meer volgt. U heeft dus een vordering op hem. Na zijn overlijden moet u dan de balans opmaken (wat is er al verdeeld, wat nog niet) en daarbij kan een bewijs zoals een eerdere aangifte helpen: u heeft dat dan vastgelegd. Het kost u niets, behalve wat tijd, terwijl het later misschien goed van pas kan komen.