Deze stiftdames waren zelfstandig, financieel onafhankelijk, leefden ongetrouwd en kozen zelf hun leiding. Deze machtige vrouwen mochten dan wel van een voor die tijd ongekende vrijheid en autonomie genieten, tegelijkertijd werden ze verstikt door de torenhoge verwachtingen van de buitenwereld.
De strijd tussen uiterlijk vertoon en innerlijk gevoelsleven wordt in de expositie voelbaar gemaakt door talloze schilderijen, brieven, kunstobjecten, prachtige robes en modeaccessoires. Het Limburgs Museum werkt samen met internationale bruikleengevers als Palazzo Degli Uffizi, Albertina Museum, Kunsthistorisches Museum Wenen, Liechtenstein The Princely Collection, Staatliche Kunstsammlungen Dresden en Rijksmuseum. Ruim driekwart van de tentoongestelde objecten is afkomstig uit het buitenland en was nooit eerder in Nederland te zien.
Dat in deze tentoonstelling vrouwen de hoofdrol spelen, is bijzonder. In de geschiedenis spelen vrouwen nu eenmaal een minder prominente rol. Over de prinsessen van Thorn is een schat aan informatie bewaard gebleven, van officiële documenten tot heel persoonlijke brieven. Gastcurator dr. Joost Welten van de Universiteit Leiden heeft na jarenlang onderzoek naar het ministaatje Thorn die informatie ontsloten. De tentoonstelling is gebaseerd op zijn onderzoek en het van zijn hand verschenen boek De vergeten prinsessen van Thorn.
Bron: G-Geschiedenis.eu