Helpt een halve ui naast je bed tegen verkoudheid?

Geen bewijs, maar sommige artsen zweren erbij

Halve ui
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: helpt een ui naast je bed tegen verkoudheid?

Een halve ui naast je bed als je verkouden was: hele generaties zijn er groot mee geworden. Uien werden al door de oude Grieken tegen ziekte ingezet. In de Chinese geneeskunde worden ze gebruikt tegen keelontsteking. Maar werkt dit ouderwetse huis-tuin-en-keukenmiddel echt tegen verkoudheid?

Als je een ui snijdt, komt syn-propaanthial-S-oxide vrij, een gas dat een beetje op traangas lijkt. Als dat gas zich mengt met vocht - zoals het vocht in je ogen - ontstaat er een zwavelzuurverbinding die de ogen irriteert. Je ogen gaan vervolgens tranen om de irritatie te verminderen. De slijmvliezen van je neus worden ook geprikkeld, daarom krijg je bij het uien snijden ook vaak een loopneus. Grootmoeders theorie is dan ook: als je slaapt en je ogen dicht zijn, lost syn-propaanthial-S-oxide slijm en snot in je voorhoofdsholte en bijholten op.

Plaats de ui strategisch

Maar werkt dat ook echt zo? Het is in ieder geval niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt, maar dat zegt niet dat het niets doet tegen je verkoudheid. Een ui naast je bed kan je door een grieperige nacht helpen, zegt Kno-arts Liane Tan in het AD. "Ik ken meerdere artsen die erbij zweren." De plek van die halve ui is volgens haar wel van belang. "Leg hem naast je bed, niet op je nachtkastje. Je wil dat de dampen omhoog stijgen, de neus in. Dus de ui moet lager liggen dan jouw hoofd."

De conclusie? Een halve ui naast je bed kán helpen je verkoudheid te verlichten, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Het maakt niet uit of je een rode of een witte ui gebruikt, maar wél waar je hem plaatst.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • NPO