UMC Utrecht: na zware griep meer kans op hartaanval

griep-ziek
Getty Images

Een zware griep verhoogt tijdelijk het risico op een hartaanval, vooral bij personen zonder een eerdere ziekenhuisopname wegens hartproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht onder ruim 23.000 mensen die tussen 2008 en 2019 een ernstige infectie hadden.

Hartaanvallen na een zware griep worden volgens de onderzoekers waarschijnlijk veroorzaakt doordat zo'n infectie de bloedstolling ontregelt. Daardoor kan aderverkalking ontstaan. Als daar dan stukjes van loslaten, kunnen deze een verstopping van de kransslagader veroorzaken.

De onderzoekers analyseerden het risico op een hartaanval in een landelijke database onder 23.405 volwassenen van 35 jaar en ouder die in de periode tussen 2008 en 2019 een ernstige griep hadden opgelopen. 

Risico op een hartaanval 16 keer zo hoog

Zo ontdekten ze dat mensen in de eerste week na een influenza-infectie een zes keer zo hoog risico lopen op een hartaanval. Bij volwassenen zonder eerdere ziekenhuisopname voor hartproblemen was het risico op een hartaanval zelfs 16 keer zo hoog, terwijl het risico bij hartpatiënten slechts licht toegenomen was. 

De onderzoekers denken dat dit komt omdat hartpatiënten medicijnen gebruiken die het risico op een hartaanval verlagen zoals antistollingsmiddelen en bloeddrukverlagers. Naast een toegenomen risico voor een hartaanval na een ernstige influenza-infectie, bleek uit de studie dat het risico op een hartaanval óók verhoogd was na een ernstige infectie met het RS-virus of met andere luchtwegvirussen.

Hoofdonderzoeker Patricia Bruijning-Verhagen, hoogleraar epidemiologie van vaccinaties en infectiebestrijding, wil nu onderzoeken of het geven van dezelfde medicijnen aan mensen zonder hartproblemen het risico kan verlagen. "Patiënten met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten krijgen die medicatie standaard en onze studie laat zien dat zij beter beschermd zijn. Volwassenen zonder eerdere hartproblemen die een ernstige influenza-infectie doormaken, zouden dus wellicht ook baat hebben bij een tijdelijke antistollingsbehandeling om het risico op een hartaanval te verkleinen." 

Daarnaast onderstreept deze studie volgens Bruijning-Verhagen ook het belang van griepvaccinatie om ernstige influenza infectie te voorkomen. "De gemiddelde leeftijd in ons onderzoek was 74 jaar, terwijl we in Nederland iedereen boven de 60 uitnodigen voor jaarlijkse griepvaccinatie."

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht